0 0
Ciastka czekoladowe z chili

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
2 szkl. mąka pszenna
0,5 szkl. kakao
1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
0,5 łyżeczki sól
200 g masło
1,5 szkl. cukier
2 szt. jajka
2 łyżeczki cynamon
0,5 łyżeczki chili

Ciastka czekoladowe z chili

Czy są tak ostre? Wszystko zależy od Was!

  • 20 minut
  • Porcji 24
  • Łatwe

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Dla nieco odważniejszych, w pikantnej panierce, mocno chrupiące czekoladowe ciasteczka. Pod względem wykonania nie są nazbyt wymagające, a mogą się idealnie nadać jako słodko-ostry dodatek do herbaty.

(Visited 219 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

W pierwszej kolejności nagrzej piekarnik do 250 stopni. W średniej misce wymieszaj: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, i sól. W dużej misce używając miksera rozetrzyj masło z cukrem (odejmij 2 łyżki cukru ponieważ wykorzystasz go do obtoczenia ciastek) do momentu aż masa nie będzie puszysta i jasna, około 2 minut. Dodaj jajka, i miksuj tylko do momentu połączenia się składników. Zmniejsz obroty na niskie w mikserze, dalej dodaj powoli mieszankę z średniej miski (mąkę z pozostałymi suchymi składnikami).

2
Zrobione

Z gotowego ciasta uformuj kulki, które następnie obtocz w mieszance przygotowanej z: chili, cynamonu i 2 łyżek cukru.
Kuleczki rozłóż na papierze do pieczenia w większych odstepach, tak aby podczas pieczenia nie posklejały się. Piecz około 10 minut, aż ciasteczka popękają. Ostudź na kratce.
Gotowe ciastka możesz przechowywać w zamkniętym pojemniku około tygodnia.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

następny
Babka cytrynowa
następny
Babka cytrynowa

Dodaj komentarz