0 0
Babka dyniowa z polewą kawową

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Przyprawy do pure
2 łyżki cukier muscovado
2 łyżeczki cynamon
1/4 łyżeczki imbir
2 łyżki masło orzechowe
1/2 łyżeczki gałka muszkatołowa
3/4 szkl. cukier
Ciasto
425 g pure z dyni
3/4 szkl. cukier
3 szt. jajka
1 łyżeczka soda oczyszczona
1 szkl. mleko
1/3 szkl. oleju
2 szklanki mąka pszenna
2 łyzeczki proszek do pieczenia
Polewa
100 g masło
75 g nalewka kawowa
3 łyżki kakao

Babka dyniowa z polewą kawową

  • Średnie

Składniki

  • Przyprawy do pure

  • Ciasto

  • Polewa

Wskazówki

Udostępnij

Babka dyniowa z polewą kawową

Babka dyniowa z polewą czekoladową to 2 skrajne jak dla mnie kombinacje. Dynia za którą nie przepadam i likier kawowy Saska (nie oszukujmy się jest to wódka). Jednak to co mogę Wam powiedzieć, to fakt, że pure dyniowe wyszło mi zajebiste. Miało w sobie tyle aromatu i smaku, że aż w całym domu pachniało. Zaczęło być na prawdę tak jesiennie.

Babka nie jest trudna w wykonaniu i powiedziałbym, że jest to jeden z tych przepisów jednogarnkowych. Metoda stara jak świat, suche do suchych, mokre do mokrych. Jeżeli zatem zapomnicie sposobu wykonania babki to najlepiej zapamiętać tą metodę. W wielu przypadkach jest to bardzo uniwersalny patent.

Babka sama  wsobie jest niesamowicie wilgotna i nawet jak miałem ją 2 dni na blacie, to nie wyschła. To jest zaleta domowych wypieków, że prędzej będą czerstwe niż spleśniałe. Uważam, że po tym właśnie poznać dobry wypiek. Jednak nie jesteśmy cudotwórcami i wiadomo, że jak ktoś ma ciasto z śmietaną i dużą ilością płynów to raczej niech nie liczy że ciasto zrobi się czerstwe 😉

Koniec bablaniny, czas pieczenia!

(Visited 1 021 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Pure z dyni

Proponuję by przygotować własne pure z dyni. W tym celu będziecie potrzebować obraną dynię (najlepiej piżmową) i wstawić ją do piekarnika na 40 minut. Upieczoną dynię po upieczeniu zblenduj na pulpę.
Pure z dyni przełóż do garnuszka i dodaj wszystkie przyprawy do dyni. Około 3 minut gotuj w garnuszku, często mieszając. Odstaw na bok do wystudzenia.

2
Zrobione

Ciasto

Mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę przesiej i wymieszaj razem.
W misie miksera jajka zmiksuj razem z cukrem, pure, olejem i mlekiem. Zmiksuj tylko do momentu połączenia składników. Na sam koniec dodaj do masy mąkę, sodę i proszek. Całość wymieszaj do momentu połączenia składników.

3
Zrobione

Formę do babki wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą - jeżeli masz super formę z powłoką teflonową nie trzeba tego robić.
Babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij babkę z formy i odstaw do wystygnięcia.

4
Zrobione

Polewa

W garnuszku rozpuść masło z likierem i kakao. Podgrzewaj przez chwilę aż alkohol wyparuje. Odstaw na bok do wystygnięcia.
Przestudzoną babkę polej polewą.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Paris Brest
następny
Strudel jabłkowy
poprzendi
Paris Brest
następny
Strudel jabłkowy

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here