Składniki
-
Ciasto parzone
-
3 szt. jajka
-
80 g masło
-
150 g mleko
-
120 g mąka pszenna
-
szczypta sól
-
2 łyżeczki cukier
-
Pasta orzechowa
-
300 g orzechy laskowe
-
20 g mąka migdałowa
-
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
-
3/4 szkl. cukier
-
1/4 szkl. woda
-
2 łyżki olej
-
Krem
-
5 łyżeczek pasta z orzechów laskowych
-
60 g żółtka
-
100 g + 50 g masło
-
1 szklanka mleko
-
40 g cukier
-
1/4 szkl. mąka kukurydziana
-
50 g czekolada gorzka
Wskazówki
Paris Brest
Paris Brest Paris brest to po prostu ciasto parzone z kremem orzechowym z charakterystyczną dziurką w środku. Skąd taka nazwa? Wyczytałem, że deser został stworzony przez cukiernika Ciastko z wierzchu możecie obsypać cukrem pudrem, lecz ja zdecydowałem się tego nie robić ze względu na mocno słodki smak kremu. Co za dużo to nie zdrowo, a w przypadku cukru to sprawdzona zasada Przepis na ciasto parzone pochodzi z mojej książki Ciastecznik. Przepisy na sezonowe ciasta i desery. Książkę znajdziecie w salonach eMPIK jak i również w księgarniach interentowych. Pod tym adresem podrzucam Wam link do książki. Książka została wydana 2 razy. Pierwsza jest w twardej oprawie a kolejna w miękkiej. Miękka jest dodrukiem i znajdziecie tam kilka nowych zdjęć starych przepisów 🙂
Jednak wracając do naszgeo przepisu, to zapraszam Was do przecyztania pełnej receptury.
Kroki
1
Zrobione
|
Ciasto parzoneW rondelku podgrzej mleko razem z masłem, cukrem i szczyptą soli. Podgrzewaj do momentu aż całe masło się rozpuści. |
2
Zrobione
|
Pasta z orzechów laskowychW rondelku zagotuj cukier z wodą (przez około 5 minut). Cukier powinien się pienić lecz nie może zbrązowieć. Powstanie syrop glukozowy. Orzechy zalej syropem i wymieszaj. Do malaksera wrzuć orzechy z mąką migdałową, ekstraktem i olejem. Całość miksuj tak długo aż powstanie jednorodna pasta orzechowa (co jakis czas przemieszaj składniki). |
3
Zrobione
|
KremW misie miskera zmiksuj żółtka razem z cukrem i mąką kukurydzianą na jasną i puszystą masę. Zagotuj mleko w rondelku z 50 g masła. Ciągle miksując żółtka wlej gorące mleko cienkim strumieniem. Przełóż masę do rondelka i gotuj przez 3-4 minuty częśto mieszając aby powstała masa podobna w konsystencji do budyniu. |
4
Zrobione
|
Gniazdka ptysiowe przekrój wzdłóż i wypełnij je przygotowanym kremem. |