Składniki
-
Kruchy spód
-
120 g masło
-
275 g mąka pszenna
-
65 g cukier puder
-
1 małe (S) jajka
-
30 g mąka migdałowa
-
Masa serowa
-
1 kg twaróg tłusty
-
7 szt. żółtko
-
1,5 szkl. cukier
-
100 g masło
-
2 opakowania budyń waniliowy
-
1 szkl. mleko
-
Karmel
-
1,5 szkl. cukier
-
300 g śmietana 30%
-
Dodatkowo
-
30 sztuk mini precle
Wskazówki
Sernik z karmelem i preclami
Powiem Wam szczerze, że cieszę się z jesieni. Nie mam wyrzutów sumienia gdy odpalam piekarnik bo wiem, że na zewnątrz robi się co raz zimniej a ciepełko bijące z piekarnika tylko poprawi mi humor. Efektem nadchodzących już co raz szybciej jesiennych wieczorów jest jakże pyszny sernik z karmelem i preclami. To ciasto to taki trochę kompromis, bo nie do końca ma w sobie tą prawdziwą jesień (brak rozgrzewających przypraw). Jednak ma ten karmel, który na prawdę kojarzy mi się z jesiennymi wieczorami.
Jeżeli chodzi o sam sernik to zdecydowanie mogę go polecić wszystkim fanom serników. Na prawdę sam byłem w szoku, że tak pyszny sernik mi wyszedł. Niby proste połączenie bo co tu odkrywczego, że karmel lubi sól. Mogę jednak śmiało wam powiedzieć, że jest to na prawdę udana kombinacja smakowa! Nie jest to ciasto zbyt skomplikowane. Nie miesza się masy serowej z ubitymi białkami więc i nie ma problemu z mocno opadającym ciastem. Dodatkowo mogę powiedzieć, że tym razem zdecydowałem się przetrzymać kruchy spód jeszcze dłużej w piekarniku (prawie do pełnego upieczenia) bo zależało mi na wyczuwalnej różnicy w strukturze spodu ciasta jak i delikatnej masy serowej.
Chciałem się z Wami podzielić również dobrą radą na przyszłość. Jeżeli robicie ciasto i zostaje Wam kruchy spód to warto go zamrozić. Mi niemalże zawsze zostaje trochę ciasta kruchego. I co z takim ciastem zrobić? Polecam Wam zetrzeć ja na tarce z grubymi oczkami i wykorzystać między innymi jako spód do Waszego sernika. Jednak nie zostawiam Was z niczym i podrzucam przepis na kruchy spód, który idealnie będzie pasować do naszego sernika z karmelem i słonymi preclami.
Kroki
1
Zrobione
|
CiastoW misie miksera, zmiksuj masło (zimne), cukier puder, mąkę oraz mąkę migdałową na drobny pył. Możesz również poszatkować składki ale będzie to trwać dłużej. Gdy masa będzie niczym piasek dodaj roztrzepane jajko i zagnieć ciasto. |
2
Zrobione
|
Masa serowaSer zmiel trzykrotnie (jeżeli jest kupiony w kostce). Jeżeli kupiliście ser w wiaderku (ważne by było 100% twarogu) to wystarczy zblendować by nadać mu kremowej konsystencji. |
3
Zrobione
|
Masę serową wylej na podpieczony wcześniej spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez około 50 minut na termoobiegu (aż wierzch będzie mocno zrumieniony). Po upieczeniu odstaw na bok do wystygnięcia. |
4
Zrobione
|
KarmelNa suchą patelnię wysyp 1/2 szklanki cukru i podgrzej aż zacznie się cukier lekko rozpuszczać. Zasyp lekko rozpuszczony cukier kolejną porcją cukru i ponownie poczekaj aż się lekko rozpuści i ponownie zasyp cukrem. |
5
Zrobione
|
Na schłodzony sernik wylej karmel (lekko ciepły) i rozprowadź go na wierzchu ciasta. Poukładaj z wierzchu precelki. Najlepiej podawać dobrze schłodzony. |