Składniki
-
500 g jabłka
-
50 g cukier
-
1 łyżka cukier muscovadomoże być melasa
-
1 łyżka cynamon
-
1/2 łyżeczki imbir
-
1/4 łyżeczki kardamon
-
4 kulki ziele angielskie
-
4 szt. żółtka
-
50 g cukier
-
200 g mleko
-
210 g śmietana 36%
-
kilka sztuk ciastka owsiane
Wskazówki
Lody o smaku szarlotki
Lody o smaku szarlotki to chyba coś na czasie. Tym bardziej, że najbliższe dni będą po prostu piękne. Jednak jak zadbać o siebie i swoich bliskich na przestrzeni najbliższych tygodni? No najlepiej po prostu #zostanwdomu
Niech ten czas będzie Wasz. Jeżeli macie ochotę zjeść lody, to nie idźcie do piekarni tylko przygotujcie swoje. Obecna sytuacja nie sprzyja kontaktom międzyludzkim i raczej powinniśmy ograniczyć wizyty poza domem do minimum i skupić się na bezpieczeństwie wszystkich ludzi.
Wracając do naszych lodów: wystarczy tylko kilka prostych składników, i blender. Nic skomplikowanego, a zapewnicie swojej rodzicie dawkę pysznych lodów bez zbędnych konserwantów.
Listę składników znajdziecie poniżej. W większości domów te składniki już są. Bo do lodów potrzeba jajek, mleka, śmietany. W mojej wersji będą to lody o smaku jabłecznika (apple pie).
Nie musicie również posiadać maszynki do lodów, wystarczy dobry blender. Ja korzystam teraz z blendera marki BRAUN z przystawką do miksowania lodów.
Lody po zmiksowaniu wychodzą bardzo gładkie.
Kilka wskazówek: do lodów możecie użyć ciasteczek owsianych bądź kruszonki przygotowanej w domu. Przepis na domową kruszonkę znajdziecie u mnie na blogu.
Kroki
1
Zrobione
|
50 g cukru skarmelizuj na patelni. Wrzuć na karmel pokrojone w większe kawałki jabłka. Dodaj do jabłek cynamon, imbir, kardamon i ziele angielskie. Smaż na patelni do całkowitego rozgotowania jabłek. Od czasu do czasu przemieszaj jabłka. |
2
Zrobione
|
Zagotuj mleko, a w misie miksera zmiksuj żółtka razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Zalej żółtka gorącym mlekiem i jeszcze chwilę miksuj do połączenia składników. |
3
Zrobione
|
Jabłka połącz z masą jajeczną i zmiksuj do gładkości. Ubij śmietanę i połącz ją z masą jabłkową. Przełóż całość do foremki i wstaw do zamrażarki na 8 godzin. |
4
Zrobione
|
|
5
Zrobione
|
|
6
Zrobione
|