Składniki
-
Ciasto
-
3 szt. jajka
-
2,5 szkl. mąka pszenna
-
0,5 szkl. mleko
-
2 łyżeczki amoniak
-
3/4 szkl. cukier
-
100 g masło
-
1 łyżeczka ekstrakt cytrynowy
-
Lukier biały
-
sok z cytryny
-
woda
-
200 g cukier puder
-
Lukier ciemny
-
1 łyżeczka kakao
-
woda
-
200 g cukier puder
Wskazówki
Amerykany
Pamiętam te ciastka biskzoptowe z czasów mojego dzieciństwa. Szedłem do babci, po drodze wstępowałem do piekarni i kupowałem 2 gigantyczne amerykany z lukrem cytrynowym i kakaowym. Wtedy kostzowały jeszcze 1,20 zł a teraz nieco podrożały. Jednak jak sami zobaczycie do pryzgotowania amerykana nie potrzeba wcale dużo składników. Wystarczy kilka prostych składników aby udało się Wam osiągnąć ciastka, które świetnie się sprawdzą jako przekąska do kawki, lub przegryzka podczas przerwy w zajęciach online 😉
Pytacie czy możecie zastąpić amoniak proszkiem do pieczenia. Tak możecie, unikniecie wtedy nieprzyjemnego zapachu amoniaku w kuchni. Ja jednak wybiorę amoniak bo te wcześniejsze właśnie na amoniaku były przygotowane.
Przepis na amerykany pochodzi z zakamarków internetu, nie pamiętam już dokładnie skąd, lecz zmodyfikowałem go na swoje potrzeby i sądzę, że dobrze wyszły.
Edit: Znalazłem stronę z składnikami to oryginalnysmak
Kroki
1
Zrobione
|
CiastoJajka zmiksuj razem z cukrem oraz mlekiem na jasną i puszystą masę (powinna być gęsta) |
2
Zrobione
|
CiastoMasło rozpuść w mikrofalówce bądź w rondelku. |
3
Zrobione
|
Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z dużym otworem i wyszprycuj placki na papierze do pieczenia w bardzo dużych odstępach. Ciasto mocno się rozleje podczas pieczenia. |
4
Zrobione
|
Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez około 20 minut (do tzw. suchego patyczka). Zobaczysz również że brzegi ciasta się mocniej zarumienią, jest to jeden z sygnałów że ciastka są już prawie gotowe., |
5
Zrobione
|
LukierCelowo nie podałem gramatury soku z cytryny i wody. Ciężko mi to określić bo dolewam odrobinkę wody do momentu uzyskania bardzo gęstej masy, lecz nie na tyle zwartej by nie dało się rozsmarować. Musicie sami ocenić czy dolać wodę, czy też dosypać cukru pudru jeżeli masa jest za rzadka. |