0 0
Amerykany

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto
3 szt. jajka
2,5 szkl. mąka pszenna
0,5 szkl. mleko
2 łyżeczki amoniak
3/4 szkl. cukier
100 g masło
1 łyżeczka ekstrakt cytrynowy
Lukier biały
sok z cytryny
woda
200 g cukier puder
Lukier ciemny
1 łyżeczka kakao
woda
200 g cukier puder

Amerykany

Biszkoptowe ciastka z lukrem

  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Lukier biały

  • Lukier ciemny

Wskazówki

Udostępnij

Amerykany

Pamiętam te ciastka biskzoptowe z czasów mojego dzieciństwa. Szedłem do babci, po drodze wstępowałem do piekarni i kupowałem 2 gigantyczne amerykany z lukrem cytrynowym i kakaowym. Wtedy kostzowały jeszcze 1,20 zł a teraz nieco podrożały. Jednak jak sami zobaczycie do pryzgotowania amerykana nie potrzeba wcale dużo składników. Wystarczy kilka prostych składników aby udało się Wam osiągnąć ciastka, które świetnie się sprawdzą jako przekąska do kawki, lub przegryzka podczas przerwy w zajęciach online 😉

Pytacie czy możecie zastąpić amoniak proszkiem do pieczenia. Tak możecie, unikniecie wtedy nieprzyjemnego zapachu amoniaku w kuchni. Ja jednak wybiorę amoniak bo te wcześniejsze właśnie na amoniaku były przygotowane.

Przepis na amerykany pochodzi z zakamarków internetu, nie pamiętam już dokładnie skąd, lecz zmodyfikowałem go na swoje potrzeby i sądzę, że dobrze wyszły.

 

Edit: Znalazłem stronę z składnikami to oryginalnysmak

 

(Visited 736 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

Jajka zmiksuj razem z cukrem oraz mlekiem na jasną i puszystą masę (powinna być gęsta)

2
Zrobione

Ciasto

Masło rozpuść w mikrofalówce bądź w rondelku.
Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj dokładnie trzepaczką.
Dodaj schłodzone masło i ekstrakt cytynowy. Ponownie wszytsko wymieszaj.

3
Zrobione

Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z dużym otworem i wyszprycuj placki na papierze do pieczenia w bardzo dużych odstępach. Ciasto mocno się rozleje podczas pieczenia.

4
Zrobione

Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez około 20 minut (do tzw. suchego patyczka). Zobaczysz również że brzegi ciasta się mocniej zarumienią, jest to jeden z sygnałów że ciastka są już prawie gotowe.,

5
Zrobione

Lukier

Celowo nie podałem gramatury soku z cytryny i wody. Ciężko mi to określić bo dolewam odrobinkę wody do momentu uzyskania bardzo gęstej masy, lecz nie na tyle zwartej by nie dało się rozsmarować. Musicie sami ocenić czy dolać wodę, czy też dosypać cukru pudru jeżeli masa jest za rzadka.
Wszystkie składniki połącz i posmaruj połowę amerykana jasnym i ciemnym lukrem.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Monoporcje hibiskusowe
Lody o smaku szarlotki
następny
Lody o smaku szarlotki
poprzendi
Monoporcje hibiskusowe
Lody o smaku szarlotki
następny
Lody o smaku szarlotki

Dodaj komentarz