0 0
Monoporcje hibiskusowe

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Insert
300 g maliny mrożone
150 g woda
1,5 łyżeczki pektyna
1,5 łyżki cukier
Chrupka
50 g płatki kukurydziane
50 g biała czekolada
10 g olej rzepakowy
Kruszonka
100 g masło
150 g mąka pszenna
50 g mąka migdałowa
100 g cukier
100 g biała czekolada
50 g płatki migdałów
Mus
75 g biała czekolada
300 g śmietana 30%
3 szt. żółka
1/4 szkl. mąka kukurydziana
35 g cukier
75 g biała czekoalda
7 g żelatyna
1 szkl. mleko
3 łyżki zmielone suszone kwiaty hibiskusa
Mirror glaze
75 g woda
150 g syrop glukozowy
150 g cukier
100 g śmietana 30%
150 g biała czekolada
10 g żelatyna
60g woda
wg potrzeb barwnik

Monoporcje hibiskusowe

Monoporcje z hibiskusem, malinami i spodem z kruszonki.

  • Średnie

Składniki

  • Insert

  • Chrupka

  • Kruszonka

  • Mus

  • Mirror glaze

Wskazówki

Udostępnij

Monoporcje hibiskusowe

Deser nie należy do najprostszych lecz na pewno zrobi efekt WOW na waszych stołach, i mogę Was zapewnić, że każdy kto lubi desery na zimno będzie tym zachwycony. Co się składa na ten deser? Podstawą jest oczywiście MUS na bazie białej czekolady, kremu pattiserie z dodatkiem hibiskusa. Dodatkowo w środku znajdziecie nadzienie malinowe, z dodatkiem chrupki z płatków kukurydzianych oraz białej czekolady. Deser jest oblany kolorowym mirror glaze, i ułożony na podstawce z kruszonki migdałowej z dodatkiem palonej białej czekolady.

W przepisie poniżej znajdziecie: przepis na mirror glaze, przepis na mus hibiskusowy, przepis na kruszonkę  i przepis na nadzienie. Nie będzie tutaj przepisu na dekorację z makaronika, ponieważ w zakładce z Makaronikami jest chyba 10 przepisów, więc wybierzcie taki, który Wam najbardziej odpowiada.

Kilka wskazówek: Do przygotowania monoporcji będziecie potrzebować foremek silikonowych i miejsca w zamrażarce, najlepiej „na płasko”. Ja układam formę silikonową na desce do krojenia i ją wkładam do zamrażarki z monoporcjami.

Pracę należy rozłożyć sobie na 3 dni. Pierwszego dnia będą przygotowane inserty malinowe. 2 dnia będą to całe monodesery, oraz mirror glaze. Natomiast 3 dnia będziemy je oblewać i dekorować

.

(Visited 8 415 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Insert - żelka

Zagotuj 200 g mrożonych malin razem z wodą. Doprowadź do rozpadku owoców. Gdy owoce całkowicie się rozpadną przetrzyj je przez sito. Mus malinowy ponownie podgrzej i dodaj cukier wymieszany z pektyną. Gotuj przez 3 minuty. Dodaj do musu resztę zmrożonych malin i podgrzewaj chwilę aż owoce zrobią się miękkie.
Insert przelej do małej silikonowej formy z otworami półkul. Wstaw formę do zamrażarki na 8 godzin.

2
Zrobione

Kruszonka

Zagnieć razem masło, mąkę, mąkę migdałową oraz cukier. Możesz też użyć orbota kuchennego bądź malaksera. Gdy składniki się połączą dodaj płatki migdałów. Rozprowadź całość na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20 minut w temperaturze 170 stopni.

3
Zrobione

Kruszonka c.d.

50 gbiałej czekolady posiekaj na większe kawałki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piecz przez 10 minut. Czekolada powinna nabrać karmelowego koloru. Odstaw czekoladę na bok na 12 godzin do całkowitego wystudzenia.
Kruszonkę poszatkuj. Powinna mieć kawałki około 1-2 cm.

4
Zrobione

Kruszonka c.d.

Do kruszonki dodaj zmiksowaną na większe kawałki paloną białą czekoladą. Rozpuść 50 g białek czekolady i wymieszaj z poszatkowaną kruszonką.
Ranty o średnicy 8 cm wypełnij kruszonką i podociskaj widelcem by ją wyrównać. Wstaw do zamrażaki na 30 minut.

5
Zrobione

Chrupka

Płatki kukurydziane zmiksuj na małe kawałki.
Rozpuść białą czekoladę i połącz ją z olejem. Wymieszaj czekoladę razem z płatkami kukurydzianymi. Rozsmaruj warstwę na pergaminie i wstaw do zamrażarki na 20 minut.
Z zamrożonej warstwy chrupki wykrój talarki o takeij samej średnicy jak inserty.

6
Zrobione

Mirror glaze

Żelatynę zalej 60 g zimnej wody i odstaw do napęcznienia na bok.
Cukier, syrop glukozowy oraz 75 g wody zagotuj do temperatury 103 stopni. Zdejmij z palnika i wlej śmietanę. Wymieszaj szpatułką. Masą zalej połamaną czekoladę i odstaw na 5 minut. Do ciepłej masy dodaj napęczniałą żelatynę i barwnik. Całość zmiksuj na niskich obrotach. Przykryj folią spożywczą na dotyk i wstaw do lodówki na całą noc.

7
Zrobione

Mus

Mleko zagotuj razem z pudrem hibiskusowym. Mleko może się zwarzyć (a raczej na pewno tak się stanie) lecz nie przejmuj się tym. Gdy mleko nabierze smaku przecedź je przez sito by pozbyć się drobinek hibiskusa i ponownie je zagotuj. Mozesz je również zmiksować.
Zmiksuj w misie miksera żółtka, cukier oraz mąkę kukurydzianą. Ciągle miksując wlej gorące mleko.
Przelej płyn do garnka i podrzewaj ciągle mieszając aż masa nabierze konsystencji budyniu.

8
Zrobione

Mus c.d.

Żelatynę zalej zimną wodą do przykrycia i odstaw na 5 minut.
Do gorącego "budyniu" dodaj połamaną czekoladę na małe kawałki i napęczniałą żelatynę. Wszystko wymieszaj do całkowutego rozpuszczenia.
W międzyczasie ubij śmietanę na 3/4 (do lekkiej sztywności, ja mówię że do momentu aż zacznie być widoczny wir na środku miski).
Połącz budyń z śmietaną i wymieszaj.

9
Zrobione

Składanie

Formę silikonową wypełnij do 2/3 wysokości musem. Zanurz insert malinowy, a na wierzch połóż dysk z chrupki. Przykryj kolejną warstwą musu. Formę wstaw do zamrażarki na 8 godzin.

10
Zrobione

Oblewanie

Wyciągnij z lodówki mirror glaze i wstaw do mikrofalówki (na 1,5 minuty). Następnie zacznij masę blendować do gładkiej konsystencji. Masa powinna mieć temperaturę około 35 stopni. Jeżeli będzie zbyt gęsta, wstaw ją na jeszcze trochę do mikrofalówki (maksymalnie 10 sekund! nie wolno jej przegrzać!)

11
Zrobione

Ciasta oblej polewą lustrzaną i przełóż na spody z kruszonki. Udekoruj np. makaronikami.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Babka z makiem
Amerykany
następny
Amerykany
poprzendi
Babka z makiem
Amerykany
następny
Amerykany

Dodaj komentarz