0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto
250 g masło
6 szt. żółtko
2 łyżeczki proszek do pieczenia
500 g mąka pszenna
0.5 szkl. cukier puder
Masa
6 szt. białka
2 opakowania budyń waniliowy
1 szkl. cukier puder
0.5 szkl. olej
Dodatkowo
700 g rabarbar
1 łyżka mąka ziemniaczana

Budyniowy puch z rabarbarem

Ciasto z kruchym spodem i posypką

Jeżeli chcesz zmienić nieco smak ciasta dodaj odrobinę kakao. Stanie się ono nieco bardziej wytrawne.

  • 100 minut
  • Porcji 24
  • Łatwe

Składniki

  • Ciasto

  • Masa

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Budyniowy puch z rabarbarem

Budyniowy puch z rabarbarem to inna wersja wcześniejszego ciasta kruchego z budyniem i malinami. Sezon na rabarbar już się kończy więc chciałem Was poratować jeszcze 1 ciastem, które idealnie się sprawdza w te upały. Dochodzę do wniosku, że ciasta które były robione 20 lat temu mają swój urok i pewien swój balans smakowy. Mogę powiedzieć ze 100% odpowiedzialnością, że takich ciast nie dostaniecie w cukierni a jest to domowa robota i smak na najwyższym poziomie!

Nie wiem czy jestem obiektywny ponieważ uwielbiam kruche ciasto, kruszonkę i rabarbar a to ciasto akurat posiada te wszystkie składniki. Mam nadzieję, że zdecydujecie się je zrobić samodzielnie na najbliższy weekend.

Ciasto jest zmodyfikowaną wersja przepisu z mojej strony https://ciastecznik.pl/recipe/kruche-ciasto-z-budyniowa-pianka/

(Visited 2 211 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto kruche

Wszystkie składniki do przygotowania ciasta kruchego powinny być zimne. Masło, cukier puder, żółtka oraz mąkę poszatkuj razem na drobną kaszkę i zagnieć ciasto. Wstaw do lodówki na 30 minut. Po schłodzeniu formę o wymiarach 23x31 wyłóż papierem do pieczenia i na dno rozłóż 2/3 ciasta kruchego. Pozostałą część ciasta wstaw do zamrażarki.
Blaszkę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 10 minut.

2
Zrobione

Przygotowanie rabarbaru

Rabarbar dobrze umyj i pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Obsyp całość mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Jeżeli rabarbar jest suchy dodaj 1 łyżkę cukru puści soki. Odstaw na bok rabarbar

3
Zrobione

Masa

Białka ubij na sztywną pianę i dodawaj po łyżce cukru pudru ciągle miksując. Następnie zmniejszając obroty do bardzo niskich dodaj budyń w proszku i miksuj do połączenia się składników. Ciągle miksując wlej olej cienkim strumieniem.

4
Zrobione

Przygotowanie całości

Na podpieczone kruche ciasto wyłóż masę z bezy i budyniu. Rozsyp na wierzchu rabarbar i na tarce z grubymi okami zetrzyj pozostałą część kruchego ciasta. Wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut w temperaturze 170 stopni z opcją termoobieg.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Drożdżówki z rabarbarem
poprzendi
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Styropian
następny
Styropian
Drożdżówki z rabarbarem
poprzendi
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Styropian
następny
Styropian

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here