0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
4 szt. białka
250 g cukier drobny
2 łyżeczki kakao

Beziki kakaowe

Małe co nieco, dla fanatyków bezy.

  • 110 minut
  • Porcji 60
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Malutkie beziki, które mogą być przekąską bądź dodatkiem do deseru. Osobiście wolę z dodatkiem kakao, dzięki temu nie są tak słodkie. Samo ich przygotowanie nie jest trudne, a wyjdą niemalże każdemu, wystarczy dobrze przygotować masę pod bezę.

(Visited 276 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Teraz jest bardzo ważny moment. By beza była idealnie chrupiąca ważny jest proces dodawania cukru. Nie możesz go dodać od razu, musisz dodawać go stopniowo. Cukier dodaj do ubitych białek po 1 łyżce, cały czas miksując. Masa powinna być sztywna i błyszcząca. Na koniec ubijania dodaj stopniowo przesiane kakao.

2
Zrobione

Przełóż krem do rękawa cukierniczego i uformuj małe kopczyki na papierze do pieczenia. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i susz na termoobiegu przez około 90 min w temperaturze 120 stopni.
Najlepiej jest nagrzać piekarnik do 140 stopni i od razu po włożeniu zmniejszyć temperaturę.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami
następny
Sorbet truskawkowy
poprzendi
Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami
następny
Sorbet truskawkowy

Dodaj komentarz