0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
300 g morele zamrożone i pozbawione pestek
150 g śmietana 36%
400 g mleko 3,2%
4 szt. żółtko
120 g cukier

Lody morelowe

Lody morelowe zrobione na bazie śmietanki i żółtek są obłędne w smaku i delikatne. Nie musicie używać moreli, możecie je wymienić z dowolnym składnikiem.

  • 12 godzin
  • Porcji 9
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Lody morelowe

Lody morelowe na odpędzenie złej aury. Mam nadzieję, że te smaki spowodują, że wysoka temperatura do Nas powróci z takimi wartościami jak to było w czerwcu.

Jak pewnie wiecie staram się zawsze upraszczać moje przepisy, jednak tym razem jest on nieco bardziej zagmatwany, bo są to lody robione na żółtkach. Ubijane są na parze dzięki czemu, żadna salmonella nie jest nam straszna. Cóż by tu dużo opowiadać. Baza jest jedna, dodatki mogą być różne a smak zależy tylko od Was.

(Visited 180 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Śmietankę, mleko oraz cukier podgrzejcie w garnuszku. Starajcie się nie zagotować całości.
W osobnej misce miksujemy żółtka, na jasną i puszystą masę i wlewamy cienkim strumieniem masę śmietankową. Następnie do garnka wlejcie wodę, na to połóżcie miskę (najlepiej metalową) z naszą masą jajeczną. Chwilę miksujcie, aż masa zgęstnieje.

2
Zrobione

Całość przelejcie do foremki o pojemności 1 litra i wstawcie do zamrażarki na co najmniej 10 godzin.

3
Zrobione

Do kielicha miksera wrzucamy morele (pokrojone na ósemki), i Nasze lody pokrojone w kostkę. Całość miksujemy i ponownie przelewamy do foremki. Lody powinny być gładkie po wyjęciu z miksera, jednak wciąż lekko zamrożone. Możecie je podać od razu lub po prostu przełożyć do pudełka i schować do zamrażarki.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Truskawkowe cupcakes z kruszonką
poprzendi
Truskawkowe cupcakes z kruszonką
Krem orzechowo-czekoladowy
następny
Krem orzechowo-czekoladowy
Truskawkowe cupcakes z kruszonką
poprzendi
Truskawkowe cupcakes z kruszonką
Krem orzechowo-czekoladowy
następny
Krem orzechowo-czekoladowy

Dodaj komentarz