Składniki
-
500 ml mleko
-
50 ml śmietana 30%
-
3 łyżki kakao
-
3 łyżki mąka ziemniaczana
-
150 g czekolada gorzka
-
0,5 łyżeczki sól
-
0,5 łyżeczki ekstrakt waniliowy
-
50 g brązowy cukier
-
Dodatkowo
-
Oreo
-
kruche ciasteczka
Wskazówki
Przepyszny czekoladowy pudding, już teraz w aranżacji halloween. Wszystkich fanatyków czekolady zapraszam do wypróbowania, a udekorowanie tego można potraktować jako przygodę z dziećmi. W sposobie wykorzystania nieco przypomina domowej roboty budyń, jednak po schłodzeniu jego konsystencja jest zdecydowanie mniej zwarta niż budyniu.
Kroki
1
Zrobione
|
Suche składniki (oprócz czekolady) wymieszaj trzepaczką w misce. Dodaj mleko, oraz śmietanę. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj tak aby składniki się połączyły. Przelej wszystko do rondelka i dodaj drobno posiekaną czekoladę. Na średnim ogniu podgrzej całość, aż czekolada się rozpuści, i zaczną się pojawiać bąbelki na wierzchu. Od czasu do czasu przemieszaj całość. Następnie zmniejsz siłę płomienia i gotuj wszystko przez około 4 minuty, aż masa zacznie gęstnieć. Teraz musisz pilnować aby nie przypalić masy, dosyć często mieszaj całość. |
2
Zrobione
|
Gotowy pudding czekoladowy przelej do 6 niewielkich naczyń i przykryj folią spożywczą tak aby dotykała wierzchu puddingu (nie powstanie wtedy kożuch). |
3
Zrobione
|
Na wierzch puddingu rozsyp pokruszone oreo. |