0 0
Pudding czekoladowy

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
500 ml mleko
50 ml śmietana 30%
3 łyżki kakao
3 łyżki mąka ziemniaczana
150 g czekolada gorzka
0,5 łyżeczki sól
0,5 łyżeczki ekstrakt waniliowy
50 g brązowy cukier
Dodatkowo
Oreo
kruche ciasteczka

Pudding czekoladowy

Uwielbiam Halloween, a ostatnio moim gościom zaserwowałem właśnie takie nagrobki. A wy jakie macie pomysły na straszne desery?

  • 25 minut
  • Porcji 6
  • Średnie

Składniki

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Przepyszny czekoladowy pudding, już teraz w aranżacji halloween. Wszystkich fanatyków czekolady zapraszam do wypróbowania, a udekorowanie tego można potraktować jako przygodę z dziećmi. W sposobie wykorzystania nieco przypomina domowej roboty budyń, jednak po schłodzeniu jego konsystencja jest zdecydowanie mniej zwarta niż budyniu.

(Visited 258 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Suche składniki (oprócz czekolady) wymieszaj trzepaczką w misce. Dodaj mleko, oraz śmietanę. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj tak aby składniki się połączyły. Przelej wszystko do rondelka i dodaj drobno posiekaną czekoladę. Na średnim ogniu podgrzej całość, aż czekolada się rozpuści, i zaczną się pojawiać bąbelki na wierzchu. Od czasu do czasu przemieszaj całość. Następnie zmniejsz siłę płomienia i gotuj wszystko przez około 4 minuty, aż masa zacznie gęstnieć. Teraz musisz pilnować aby nie przypalić masy, dosyć często mieszaj całość.

2
Zrobione

Gotowy pudding czekoladowy przelej do 6 niewielkich naczyń i przykryj folią spożywczą tak aby dotykała wierzchu puddingu (nie powstanie wtedy kożuch).
Ciasteczka oreo pozbaw kremu mlecznego, powinien dosyć swobodnie zejść z ciastek. Same suche ciasta zblenduj na nieco większe kawałki.

3
Zrobione

Na wierzch puddingu rozsyp pokruszone oreo.
Na kruchych ciasteczkach stwórz napis, możesz to zrobić przy użyciu rozpuszczonej czekolady.
Wbij ciasteczko w pudding. Całość przechowuj w lodówce maksymalnie 3-4 dni.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Chleb czekoladowy
następny
Przekładaniec z płatkami i whisky
poprzendi
Chleb czekoladowy
następny
Przekładaniec z płatkami i whisky

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here