Składniki
-
Ciasto
-
500 g mąka pszenna
-
200 g masło
-
150 g cukier
-
3 łyżki miód
-
15 g kakao
-
2 łyżki mleko
-
1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
-
2 szt. jajka
-
Krem budyniowy
-
3 łyżki cukier puder
-
160 g masło
-
400 ml mleko
-
1 opakowanie budyń waniliowy
-
Krem kajmakowy
-
1 puszka masa kajmakowa380 g
-
170 g masło
-
Dodatkowo
-
200 g orzechy włoskie
Wskazówki
Miodownik
Uwierzcie lub też nie ale jest to chyba najlepsze ciasto jakie ostatnio jadłem. Miodownik to ciasto, które składa się z pysznego kremu budyniowego, kajmakowego oraz blatów na bazie miodu.
Miodownik może być stworzony w formie tradycyjnej, czyli na zwykłej blaszce, jednak ze względu na urodziny znajomego postanowiłem zrobić ciasto w formie tortu i wiecie co… ciasto wystarczyło na 3 imprezy ;DD
Nie oszukujmy się jest ono kosmicznie słodkie, lecz ma w sobie to coś.
Kroki
1
Zrobione
|
CiastoDo przygotowania ciasta będzie potrzebna tortownica o średnicy 20 cm. Jeżeli zdecydujecie się na przygotowanie ciasta w tradycyjnej formie to proponuję zmniejszyć ilość blatów o 1 sztukę. |
2
Zrobione
|
Ciasto podziel na 5 części i z każdej wytnij okrąg o średnicy 20 cm. Każdy blat podpiecz w piekarniku przez około 8 minut (aż nieco wyrośnie i się zarumieni). Upieczone blaty odstaw na kratce do wystygnięcia. |
3
Zrobione
|
Krem budyniowyPrzygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu - z tą różnicą, że użyj o 100 ml mniej mleka. Do gotowego budyniu przyłóż folię tak by dotykała wierzchu budyniu. Odstaw do lodówki do całkowitego wystudzenia. |
4
Zrobione
|
Masa kajmakowaMasło utrzyj na jasną i puszystą masę, ciągle miksując dodawaj po 1 dużej łyżce kajmaku. |
5
Zrobione
|
SkładaniePierwszy blat ciasta posmaruj masą budyniową. Na wierzch nałóż kolejną warstwę ciasta i posmaruj tym razem kremem kajmakowym. Kolejna warstwa ciasta - warstwa kremu budyniowego - warstwa ciasta - warstwa kremu kajmakowego no i ostatnia warstwa ciasta a na wierzch krem kajmakowy oraz poszatkowane orzechy, |