Składniki
-
2,5 łyżeczki drożdże suszone
-
0,5 szkl. cukier
-
4,5 szkl. mąka pszenna
-
1/3 szkl. kakao
-
2 łyżeczki sól
-
100 g czekolada gorzkadrobno posiekana
Wskazówki
Kolejna odsłona pieczywa. Z moim robotem kuchennym wyrabianie ciast ana chleb jest takie proste. Chleb jest bardzo smaczny, jako deser. Świetnie smakuje z dżemem figowym, sam w sobie jest słodki więc można potraktować go po części jako drożdżówkę.
Kroki
1
Zrobione
|
Mąkę pszenną przesiej razem z kakao, dodaj sól oraz cukier. Całość dokładnie wymieszaj. W wysokim kubku rozrób drożdże z ciepłą wodą (1/4 szklanki) oraz 1/2 łyżeczki cukru. Zaczyn odstaw do wyrośnięcia tak mniej więcej na 15-20 min. Po tym czasie dolej 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody. Zaczyn przelej do miski z mąką. Dodaj na koniec posiekaną czekoladę i wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto wyrabiaj przez około 10 min na stolnicy. W razie potrzeby podsypuj mąką. |
2
Zrobione
|
Po wyrobieniu ciasta na chleb, przełóż je do miski wysmarowanej oliwą. |
3
Zrobione
|
Po 30 minutach posmaruj cały chleb jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody. Wstaw do nagrzanego piekarnika (do temperatury 225 stopni) i piecz przez 10 minut w wysokiej temperaturze. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze przez 20 minut. |