0 0
Terrina makowa

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Masa makowa
250 g Mak mielony niebieski
400 g Mleko 3,2%
60 g Miód
75 g Żółtka
70 g Cukier
85 g Białka
Kruszonka
150 g Masło 82%
70 g Cukier
150 g Mąka pszenna Typ 450
70 g Mąka migdałowa
50 g Biała czekolada
Polewa czekoladowa
300 g Mleczna czekolada
50 g Olej rzepakowy
50 g Orzechy laskowe
Dekoracja czekoladowa
50 g Czekolada deserowa
100 g Śmietanka 32%

Terrina makowa

  • Średnie

Składniki

  • Masa makowa

  • Kruszonka

  • Polewa czekoladowa

  • Dekoracja czekoladowa

Wskazówki

Udostępnij

Terrina makowa

Przepisy, które trafiają na bloga po części są efektem mojej chęci podzielenia się z Wami czymś pysznym, a z innej strony stanowią mój przepisownik. Ten przepis spełnia obie te funkcje. Uważam, że to ciasto jest tak fenomenalne, że musiałem się z Wami podzielić recepturą.

Wierzę, że nie ma 2 identycznych ciast. Nawet jeżeli zdecydujecie się przygotować to ciasto samodzielnie w domu będzie ono inaczej smakować u Was i inaczej u koleżanki. Każde ciasto zawiera składnik X, którym jest uczucie jakie wkładamy w jego przygotowanie. Jedni będą mieszać szybciej bo mają mało czasu, a dzieci obok wołają „MAMO,MAMO,MAMO” a inni będą w stanie poświęcić więcej czasu na jego przygotowanie bo nich ich nie będzie gonić :). Pamiętajmy, że pieczenie to przyjemność rozłożona w czasie. Doświadczajmy jej podczas przygotowania, podczas spoglądania jak pięknie rośnie w piekarniku i jak cudownie smakuje po upieczeniu. Każdy z nas pamięta jak oblizywał miski po cieście jak mam robiła coś pysznego. Nie zabierajcie tych wspomnień swoim dzieciom bo one znikną bezpowrotnie.

(Visited 854 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Masa makowa

Mak zalej mlekiem i dodaj miód. Gotuj przez około 10 minut. Po ugotowaniu przelej mak do gazy i odciśnij by pozbyć się nadmiaru mleka. (Najlepiej to zrobić gdy mak będzie lekko przestudzony).

2
Zrobione

Masa makowa cd.

W misie miksera zmiksuj żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Ciągle miksując dodawaj stopniowo masę makową. W osobnej misie ubij na sztywno białka.
Białka połącz z masą makową w 2 turach.
Formę spryskaj środkiem antydehyzyjnym (dostaniecie taki w Lidlu) lub wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą.
Ciasto przełóż do keksówki o wymiarach 20x11 cm i piecz na parze przez 30 minutach góra-dół. Jeżeli piekarnik nie ma funkcji parowej umieść naczynie z wodą poziom niżej w piecu. Po 30 minutach zmień pieczenie na termoobieg. Po upieczeniu wystudź.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Tradycyjne racuchy
poprzendi
Tradycyjne racuchy
Rogale z białym makiem
następny
Rogale z białym makiem
Tradycyjne racuchy
poprzendi
Tradycyjne racuchy
Rogale z białym makiem
następny
Rogale z białym makiem

Dodaj komentarz