0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
4 szt. żółtko
500 g mąka pszenna
150 g śmietana 12%
0,5 łyżeczki proszek do pieczenia
50 g masło roztopione
1 łyżka cukier puder
1 łyżeczka wódka
szczypta sól
Do smażenia
2 szkl. olej
200 g smalec

Różyczki faworkowe

Znaliście ten przepis? To podobnie równie stara potrawa słodka niczym nasz chrust. Ja osobiście powiem, że nie była mi znana za dzieciństwa.

  • Porcji 4
  • Średnie

Składniki

  • Do smażenia

Wskazówki

Udostępnij

Teraz coś dla tych, którym znudziły się tradycyjne faworki, a suche ciastko potrzebuje czegoś więcej. Oczywiście równie stare co chrust różyczki. Mają odrobinę Waszego ulubionego dżemu, ja uwielbiam truskawkowy. Zdecydowanie lepiej mi pasują bo nie potrzebuję herbaty do konsumowania. Życzę Wam udanego tłustego czwartku!

(Visited 115 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Wszystkie składniki oczywiście powinny być w temperaturze pokojowej. Z wszystkich składników zagnieć ciasto. Następnie przy użyciu wałka solidnie tłucz ciasto :) można się wyżyć. Obij je przez mniej więcej 2-3 minuty. Odłóż je następnie do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie rozwałkuj ciasto na bardzo cienką warstwę. Przy użyciu szklanek o różnej wielkości wykrój koła i ponacinaj je zgodnie z rysunkiem poniżej.

2
Zrobione

Rozgrzej tłuszcz, i wycięte i ponacinane koła złącz ze sobą przy użyciu białka.
Wrzucaj na rozgrzany tłuszcz mniejszymi kwiatkami ku dołowi, a następnie obracaj aż się zrumienią.
Podsyp całość cukrem pudrem

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Rogale z białym makiem
poprzendi
Rogale z białym makiem
następny
Oponki serowe
Rogale z białym makiem
poprzendi
Rogale z białym makiem
następny
Oponki serowe

Dodaj komentarz