0 1
Mazurek z kajmakiem i czarną porzeczką

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto kruche
225 g masło
225 g mąka pszenna
115 g cukier puder
85 g mąka kukurydziana
szczypta sól
Dodatkowo
400 g dżem z czarnej porzeczki
1 puszka masa kajmakowa
1/2 szkl. płatki migdałów

Mazurek z kajmakiem i czarną porzeczką

  • Średnie

Składniki

  • Ciasto kruche

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Mazurek z kajmakiem i czarną porzeczką

 

Śmiało mogę powiedzieć, że mazurek z kajmakiem i czarną porzeczką to taki fast cake. Bardzo szybko się go robi i nie wymaga niesamowitych umiejętności cukierniczych. Każdy może go sam w domu przygotować nawet z udziałem dzieci.

Ja by przygotować swój mazurek sięgnąłem do swojej spiżarki, bo w końcu przyszedł czas by wykorzystać dżemy, które z taką pieczołowitością przygotowałem w ubiegłe lato. Jak zwykle poszedł na 1 ogień mój ulubiony dżem z czarną porzeczką. Osobiście do mazurków polecam tego typu dżemy – z aronii, wiśni, czerwonej lub czarnej porzeczki. Są one nieco bardziej kwaskowate i świetnie przełamują słodycz jaką nam ufunduje np. kajmak lub karmel.

Co powinno łączyć wszystkie mazurki? Jak dla mnie charakterystyczny orzechowy smak, kruche ciasto i bakalie. Widziałem mazurki również na biszkoptach, lecz dla mnie to nie do końca mazurka a już bardziej torcik. Taka wersja mazurka na biszkopcie kojarzy mi się z supermarketami, no chyba że istnieje jakiś region Polski który się specjalizuje w takich mazurkach. Dajcie mi znać na facebooku: www.facebook.com/ciastecznik

 

Przechodząc do przepisu:

 

(Visited 6 477 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto kruche

Mocno maślane ciasto kruche zwane shortbread.
Masło powinno być miękkie, i w temperaturze około 21-23 stopni. Masło utrzyj razem z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodaj oba rodzaje mąki i całość dokładnie ugnieć (możesz do tego celu wykorzystać robota kuchennego).
Gdy ciasto będzie miało już jednolitą i stabilną konsystencję, rozwałkuj je między 2 arkuszami papieru do pieczenia, na grubość 1 cm.

2
Zrobione

Ciasto kruche

Z ciasta kruchego uformuj prostokąt (ciasto i tak się nieco rozleje podczas pieczenia). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 20 minut (ciasto powinno nabrać złotego koloru).
Po upieczeniu nożem dotnij ciasto by było proste. Zrób to jeszcze gdy będzie gorące bo jak wystygnie zrobi się twardsze i będzie ci trudniej je pokroić.

3
Zrobione

Na wystudzonym kruchym spodzie rozsmaruj konfiturę i wstaw ciasto do zamrażarki najlepiej na 2-3 godziny. Dżem się nieco zmrozi i podczas rozsmarowywania kajmaku nie pobrudzi reszty ciasta.

4
Zrobione

Podgrzej kajmak. Stanie się on nieco płynniejszy. Rozsmaruj masę na dżemie z czarnej porzeczki.
Zewnętrzne krawędzie udekoruj płatkami migdałów. Z czekolady możesz stworzyć dowolny napis lub dekorację.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Piętrowy tort musowy
poprzendi
Piętrowy tort musowy
Sernik z rabarbarem
następny
Sernik z rabarbarem
Piętrowy tort musowy
poprzendi
Piętrowy tort musowy
Sernik z rabarbarem
następny
Sernik z rabarbarem

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here