Składniki
-
3 szt. żółtko
-
3,5 szkl. mąka pszenna
-
3 łyżki cynamon
-
1/2 szkl. mleko
-
50 g drożdże świeże
-
1 szt. jabłka
-
1 szkl. cukier puder
-
2 łyżki mielone migdały
-
2 łyżki brązowy cukier
-
250 g masło
-
10 g migdały
-
1/2 szt. sok z cytryny
-
2 łyżki miód
Wskazówki
Przepis ten nigdy nie miał trafić na bloga. Było to zgłoszenie konkursowe, i mówię sobie no w sumie fajna nagroda, znacznie by mi ułatwiła pracę a nagrody dla najlepszej 20 też nie są złe. No i stało się, 1 miejsca nie zająłem ale na podium stanąłem, ta radość! Fala szczęścia, że znów się udało, że to co robię to ma sens.Gdy emocje już opadły, nastała chłodna kalkulacja. W formularzu odbioru nagrody miałem się zrzec wszystkich praw do zdjęć i do przepisu… Pomyślałem sobie: no ale jak… przecież ja to wymyśliłem, ja to zrobiłem … i teraz mam to od tak oddać za formę za 40 zł? No i wtedy podjąłem ważną decyzję. Przepis zostaje i JA się będę nim z Wami dzielił, nie korporacja 🙂
Dlatego też prezentuję moje dziecko, drożdżowe ślimaczki z cynamonem i jeszcze raz z cynamonem!
Kroki
1
Zrobione
|
Wbrew pozorom składników wiele, ale ślimaczki nie są skomplikowane w wykonaniu. Pamiętajcie, że moja szklanka zawsze ma 250 ml |
2
Zrobione
|
W ciepłym mleku rozpuść drożdże. W misie miksera utrzyj 175 g tłuszczu z szklanką cukru pudru. Kiedy masa będzie jasna i puszysta dodawaj pojedynczo żółtka i cały czas miksuj aż się składniki połączą. Do masy z tłuszczu i żółtek dodaj wygrzaną mąkę, i wyrób ciasto. Na sam koniec dodaj paczkę cynamonu i całość wyrabiaj przez co najmniej 10 minut. Odstaw ciasto do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce mniej więcej na 1 godzinę. |
3
Zrobione
|
Gdy ciasto będzie wyrastać, rozpuść pozostałą część tłuszczu i dodaj do niego brązowy cukier, ekstrakt waniliowy, zmielone migdały i ew. łyżeczkę cynamonu. Całość dokładnie wymieszaj. Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na 9 równych części, i każdą rozwałkuj w paski. W każdym pasku na środku rozłóż masę przygotowaną wcześniej. Sklej pasek z ciasta dłuższymi krawędziami, aby zamknąć farsz w środku. Paski zwiń w ślimaka, i przełóż do formy kwadratowej wysmarowanej tłuszczem i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni,na termoobiegu przez 25 minut. |
4
Zrobione
|
Pięć minut przed końcem pieczenia posyp ciasto posiekanym drobno jabłkiem, orzechami oraz ew. miodem. |