0 0
Cynamonowe ślimaki

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
3 szt. żółtko
3,5 szkl. mąka pszenna
3 łyżki cynamon
1/2 szkl. mleko
50 g drożdże świeże
1 szt. jabłka
1 szkl. cukier puder
2 łyżki mielone migdały
2 łyżki brązowy cukier
250 g masło
10 g migdały
1/2 szt. sok z cytryny
2 łyżki miód

Cynamonowe ślimaki

Jeżeli nie lubicie cynamonu, oczywiście możecie go pominąć ale to już niestety nie będzie to samo.

  • 145 minut
  • Porcji 9
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Przepis ten nigdy nie miał trafić na bloga. Było to zgłoszenie konkursowe, i mówię sobie no w sumie fajna nagroda, znacznie by mi ułatwiła pracę a nagrody dla najlepszej 20 też nie są złe. No i stało się, 1 miejsca nie zająłem ale na podium stanąłem, ta radość! Fala szczęścia, że znów się udało, że to co robię to ma sens.Gdy emocje już opadły, nastała chłodna kalkulacja. W formularzu odbioru nagrody miałem się zrzec wszystkich praw do zdjęć i do przepisu… Pomyślałem sobie: no ale jak… przecież ja to wymyśliłem, ja to zrobiłem … i teraz mam to od tak oddać za formę za 40 zł? No i wtedy podjąłem ważną decyzję. Przepis zostaje i JA się będę nim z Wami dzielił, nie korporacja 🙂
Dlatego też prezentuję moje dziecko, drożdżowe ślimaczki z cynamonem i jeszcze raz z cynamonem!

(Visited 348 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Wbrew pozorom składników wiele, ale ślimaczki nie są skomplikowane w wykonaniu. Pamiętajcie, że moja szklanka zawsze ma 250 ml

2
Zrobione

W ciepłym mleku rozpuść drożdże. W misie miksera utrzyj 175 g tłuszczu z szklanką cukru pudru. Kiedy masa będzie jasna i puszysta dodawaj pojedynczo żółtka i cały czas miksuj aż się składniki połączą. Do masy z tłuszczu i żółtek dodaj wygrzaną mąkę, i wyrób ciasto. Na sam koniec dodaj paczkę cynamonu i całość wyrabiaj przez co najmniej 10 minut. Odstaw ciasto do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce mniej więcej na 1 godzinę.

3
Zrobione

Gdy ciasto będzie wyrastać, rozpuść pozostałą część tłuszczu i dodaj do niego brązowy cukier, ekstrakt waniliowy, zmielone migdały i ew. łyżeczkę cynamonu. Całość dokładnie wymieszaj. Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na 9 równych części, i każdą rozwałkuj w paski. W każdym pasku na środku rozłóż masę przygotowaną wcześniej. Sklej pasek z ciasta dłuższymi krawędziami, aby zamknąć farsz w środku. Paski zwiń w ślimaka, i przełóż do formy kwadratowej wysmarowanej tłuszczem i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni,na termoobiegu przez 25 minut.

4
Zrobione

Pięć minut przed końcem pieczenia posyp ciasto posiekanym drobno jabłkiem, orzechami oraz ew. miodem.
Z soku z cytryny oraz cukru pudru (50 g) przygotuj polewę i polej ślimaki zapieczone w formie

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Kukułkowa rapsodia
następny
Piernikowa wuzetka
poprzendi
Kukułkowa rapsodia
następny
Piernikowa wuzetka

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here