Składniki
-
Biszkopt
-
140 g mąka pszenna
-
5 szt. jajka
-
40 g olej rzepakowy
-
100 g cukier
-
otarta z 1 cytryny skórka z cytryny
-
Krem
-
1 i 1/3 szkl. mleko
-
2/3 szkl. ajerkoniak
-
2 opakowania budyń waniliowy
-
200 g masło
-
150 g biała czekolada
-
Galaretka
-
2 opakowania galaretka cytrynowa
-
300 g ananas
-
Beza
-
5 szt. białka
-
250 g cukier
Wskazówki
Pijana blondynka
Ciasto pijana blondynka to mój autorski przepis. Mam nadzieję, że wszystkim zasmakuje taka wariacja na temat ciasta z dodatkiem adwokatu. Wbrew pozorom ciasta nie czuć alkoholem, ponieważ wyparował on podczas gotowania mleka. Sam ajerkoniak nadaje kremowi przyjemnej struktury i lekkiego niepowtarzalnego posmaku.
Ciasto ma wiele warstw lecz jest jedyne w swoim rodzaju i wbrew pozorom nie jest skomplikowane. Pijana blondynka składa się z 2 warstw biszkoptu przełożonych kremem budyniowym na bazie adwokatu z dodatkiem białej czekolady. Dodatkowo znajdziecie tam galaretkę cytrynową z kawałkami ananasa. Na wierzchu galaretki jest ponownie krem i na samej górze jest pyszna chrupiąca beza.
Do przygotowania kremu budyniowego wykorzystałem gotowe budynie lecz spokojnie możecie zrobić go samodzielnie, ponieważ zostaną Wam żółtka z bezy. A nie ma nic lepszego niż taki domowy budyń 😉
Kroki
1
Zrobione
|
BiszkoptJajka zmiksuj razem z cukrem na jasną i puszystą masę (miksuj około 10 minut). |
2
Zrobione
|
Krem budyniowyW 1/3 szkl. mleka rozprowadź 2 budynie. Pozostałą część mleka oraz ajerkoniak zagotuj. Dodaj budynie i chwilę gotuj aż budyń zgęstnieje. |
3
Zrobione
|
Krem budyniowy c.d.Masło zmiksuj na jasną i puszystą masę. Ciągle miksując dodawaj po 1 dużej łyżce budyniu. Miksuj tylko do połączenia składników. |
4
Zrobione
|
GalaretkaGalaretkę zalej wrzątkiem i odstaw do ostudzenia. Zanim ją wyleje na ciasto powinna być nieco ścięta (gęsta lecz nie zwarta). |
5
Zrobione
|
BezaBiałka zmiksuj na sztywno. Ciągle miksując dodawaj po 1 łyżce cukru w odstępach około 30 sekundowych. Gdy masa będzie lśniąca i sztywna przełóż ją na papier do pieczenia i rozprowadź na wielkość blachy w której został zrobiony biszkopt. Piecz 1 godzinę w temperaturze 120 stopni |
6
Zrobione
|
SkładanieBiszkopt przekrój wzdłuż i przełóż go 2/3 kremu. Na górę połóż biszkopt i rozłóż pokrojony w kawałki ananas. Ciasto zalej galaretką (lekko stężałą) i wstaw do lodówki do całkowitego ścięcia. Na wierzchu galaretki rozprowadź krem i połóż bezę. |