1 0
Pijana blondynka

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Biszkopt
140 g mąka pszenna
5 szt. jajka
40 g olej rzepakowy
100 g cukier
otarta z 1 cytryny skórka z cytryny
Krem
1 i 1/3 szkl. mleko
2/3 szkl. ajerkoniak
2 opakowania budyń waniliowy
200 g masło
150 g biała czekolada
Galaretka
2 opakowania galaretka cytrynowa
300 g ananas
Beza
5 szt. białka
250 g cukier

Pijana blondynka

  • Średnie

Składniki

  • Biszkopt

  • Krem

  • Galaretka

  • Beza

Wskazówki

Udostępnij

Pijana blondynka

Ciasto pijana blondynka to mój autorski przepis. Mam nadzieję, że wszystkim zasmakuje taka wariacja na temat ciasta z dodatkiem adwokatu. Wbrew pozorom ciasta nie czuć alkoholem, ponieważ wyparował on podczas gotowania mleka. Sam ajerkoniak nadaje kremowi przyjemnej struktury i lekkiego niepowtarzalnego posmaku.

Ciasto ma wiele warstw lecz jest jedyne w swoim rodzaju i wbrew pozorom nie jest skomplikowane. Pijana blondynka składa się z 2 warstw biszkoptu przełożonych kremem budyniowym na bazie adwokatu z dodatkiem białej czekolady. Dodatkowo znajdziecie tam galaretkę cytrynową z kawałkami ananasa. Na wierzchu galaretki jest ponownie krem i na samej górze jest pyszna chrupiąca beza.

Do przygotowania kremu budyniowego wykorzystałem gotowe budynie lecz spokojnie możecie zrobić go samodzielnie, ponieważ zostaną Wam żółtka z bezy. A nie ma nic lepszego niż taki domowy budyń 😉

(Visited 5 268 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Biszkopt

Jajka zmiksuj razem z cukrem na jasną i puszystą masę (miksuj około 10 minut).
Do ubitych jajek dodaj przesianą mąkę oraz otartą skórkę z cytryny. Delikatnie mieszając wlej olej cienkim strumieniem.
Dno formy o wymiarach 27x33 cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej biszkopt. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 20 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczony biszkopt odstaw do całkowitego wystygnięcia.

2
Zrobione

Krem budyniowy

W 1/3 szkl. mleka rozprowadź 2 budynie. Pozostałą część mleka oraz ajerkoniak zagotuj. Dodaj budynie i chwilę gotuj aż budyń zgęstnieje.
Zdejmij z kuchenki budyń. Dodaj połamaną białą czekoladę i wymieszaj do momentu aż się całkowicie rozpuści.
Przykryj folią spożywczą na dotyk i wstaw do lodówki do całkowitego ostudzenia.

3
Zrobione

Krem budyniowy c.d.

Masło zmiksuj na jasną i puszystą masę. Ciągle miksując dodawaj po 1 dużej łyżce budyniu. Miksuj tylko do połączenia składników.

4
Zrobione

Galaretka

Galaretkę zalej wrzątkiem i odstaw do ostudzenia. Zanim ją wyleje na ciasto powinna być nieco ścięta (gęsta lecz nie zwarta).

5
Zrobione

Beza

Białka zmiksuj na sztywno. Ciągle miksując dodawaj po 1 łyżce cukru w odstępach około 30 sekundowych. Gdy masa będzie lśniąca i sztywna przełóż ją na papier do pieczenia i rozprowadź na wielkość blachy w której został zrobiony biszkopt. Piecz 1 godzinę w temperaturze 120 stopni

6
Zrobione

Składanie

Biszkopt przekrój wzdłuż i przełóż go 2/3 kremu. Na górę połóż biszkopt i rozłóż pokrojony w kawałki ananas. Ciasto zalej galaretką (lekko stężałą) i wstaw do lodówki do całkowitego ścięcia. Na wierzchu galaretki rozprowadź krem i połóż bezę.
Ciasto przechowuj w lodówce.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Babka kajmakowa
poprzendi
Babka kajmakowa
następny
Mufinki z gruszką i serem pleśniowym
Babka kajmakowa
poprzendi
Babka kajmakowa
następny
Mufinki z gruszką i serem pleśniowym

Dodaj komentarz