Składniki
-
Ciasto
-
500 g ziemniaki
-
200 g mąka pszenna
-
2 szt. jajka
-
1/2 łyżeczki sól
-
1/2 łyżeczki cukier
-
Dodatkowo
-
300 g truskawki
-
180 g śmietana 36%
-
1/2 szkl. cukier puder
-
1/2 szkl. kruszonka
Wskazówki
Wychodząc ze sklepu widziałem, że przy drodze stoi Pani z truskawkami. Pomyślałem sobie może to już ten czas? Gdzie będą wszechobecne truskawki? Wprawdzie słońca za dużo nie było, ale Pani przeświadczyła mnie, że są słodziutkie. No to mówię, a niech mnie, spróbuję. Wziąłem 60 dag truskawek i niestety w domu już się rozczarowałem :(. Nie były soczyste tak jak się spodziewałem, a słodyczy też za dużo w życiu nie zaznały. No cóż, trzeba coś z nimi zrobić. Ja bez obiadu, pogoda piękna, truskawki leżą więc muszą być knedle z truskawkami. W sumie to z 1 całą truskawką 🙂
Kroki
1
Zrobione
|
gotuj obrane ziemniaki aż do miękkości, a następnie odcedź je z wody i przeciśnij przez praskę. Ja użyłem tłuczka do ziemniaków, również wyszła ładna "papka". Następnie dodaj mąkę, jajka, sól oraz cukier. Zagnieć ciasto o jednorodnej konsystencji. Następnie podziel je na 15 części i z każdej uformuj placek. Włóż do środka truskawkę i zlep brzegami niczym pieroga. Wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj przez 3-4 minuty. |
2
Zrobione
|
Teraz czas na dodatek, śmietanę ubij z cukrem pudrem. Kremem polej pierogi i posyp kruszonką. |