0 0
Dacquoise orzechowy

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Dacquoise
160 g białka
50 g mąka migdałowa
160 g mielone orzechy laskowe
100 g cukier
szczypta sól
250 g cukier puder
Krem
500 g mleko
7 łyżek kasza manna
250 g masło
100 g cukier puder
100 g orzechy włoskie
1 łyżeczka kakao
1 łyżka cukier muscovado
Dodatkowo
200 g orzechy włoskie

Dacquoise orzechowy

  • Średnie

Składniki

  • Dacquoise

  • Krem

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Dacquoise orzechowy

Część z Was zastanawia się czym jest dacquoise orzechowy? Śpieszę z odpowiedzią, otóż jest to beza z mąką orzechową. Do wykonania blatów bezowych możecie wykorzystać zarówno migdały mielone jak i orzechy laskowe, lub włoskie. Zdecydowanie jest prostsza w przygotowaniu niż beza tradycyjna, ponieważ nie musicie się martwić o nieskazitelną biel bezy.

Ciasto należy piec w dość wysokiej temperaturze bo jest to aż 180 stopni i dosyć krótko bo zaledwie 20 minut.

Jest to całkowite przeciwieństwo tradycyjnej bezy, a jakże podobne w wykonaniu i smaku.

No dobrze, ale czym przełożyć dacquoise orzechowego? Ja zdecydowałem się na tradycyjny krem, który jest wykorzystywany do Miodownika tyle, że z dodatkiem kaszy mannej. Jednak by ciasto nie było zbyt mdłe to zdecydowałem się na drobny twist w postaci kremu orzechowego. Inspiracją były porady z strony BRAUNa  na przygotowanie kremu orzechowego z orzechów włoskich. Przyznam się szczerze, że zazwyczaj przygotowywałem po prostu pastę z orzechów w 100% a przecież to takie oczywiste, że wystarczy dodać do pasty czekoladę, lub cynamon by wzbogacić smak kremu.

masło orzechowe z orzechów włoskich

Zachęcam Was by zajrzeć do porad brauna o tutaj https://www.braunhousehold.com/pl-pl/porady-kuchenne bo znajdziecie tam np. przepis na pyszne sosy do kanapek, które u mnie na blogu się nie pojawią 😉

 

Wracając do dacquoisa orzechowego, to według poniższego przepisu uda Wam się przygotować 5 blatów orzechowo-bezowych o średnicy 16 cm. Warto jest odrysować okręgi o średnicy 16 cm i wyznaczyć na nich środek by wiedzieć od którego momentu należy zacząć szprycować ciasto.

Ciasto szprycujemy na papierze do pieczenie w kształt skorupy ślimaka. Dobry dacquois orzechowy charakteryzuje się tym że po upieczeniu okręgu są dalej dobrze widoczne, dlatego też nie przemieszajcie ciasta! Zbyt rzadkie ciasto spowoduje, że wszystko zleje się w jedną całość.

Ważne jest również by ciasto było chrupiące z zewnątrz i mięciutki w środku 🙂

(Visited 2 960 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Dacquoise

Białka ubij na sztywno z dodatkiem soli.
Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier do momentu aż zostanie całkowicie rozbity i nie będą wyczuwalne drobinki cukru.

2
Zrobione

Do ubitych białek dodaj orzechy oraz przesiany cukier puder. Całość dokładnie wymieszaj. Zrób to delikatnie by nie pozbyć się nadmiaru powietrza.
Przełóż masę do rękawa cukierniczego i wyszprycuj 5 okręgów o średnicy 16 cm i grubości około 1 cm.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20 minut na opcji góra-dół.
Odstaw do całkowitego wystudzenia.

3
Zrobione

Krem orzechowy

Do kielicha blendera wrzuć 100 g orzechów włoskich, kakao oraz cukier muscovado. Miksuj do momentu uzyskania gładkiej pasty.

4
Zrobione

Krem

Zagotuj mleko i dodaj kaszę manną. Gotuj przez około 50-10 minut aż masa nabierze konsystencji budyniu (często mieszaj by się nie przypaliła). Dodaj krem orzechowy i energicznie całość wymieszaj. Odstaw na bok do wystudzenia.
W misie miksera zmiksuj masło z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Ciągle miksując dodawaj po 1 łyżce schłodzonej masy orzechowej. Miksuj krótko tylko do połączenia składnników.

5
Zrobione

Wypieczone i ostudzone blaty orzechowe przełóż kremem. Całość ciasta obłóż kremem i obficie obsyp posiekanymi orzechami włoskimi.
Ciasto najlepiej jest podawać od razu po przygotowaniu.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Sernik kajmakowy
poprzendi
Sernik kajmakowy
następny
Sernik z Baleys
Sernik kajmakowy
poprzendi
Sernik kajmakowy
następny
Sernik z Baleys

Dodaj komentarz