Składniki
-
Dacquoise
-
160 g białka
-
50 g mąka migdałowa
-
160 g mielone orzechy laskowe
-
100 g cukier
-
szczypta sól
-
250 g cukier puder
-
Krem
-
500 g mleko
-
7 łyżek kasza manna
-
250 g masło
-
100 g cukier puder
-
100 g orzechy włoskie
-
1 łyżeczka kakao
-
1 łyżka cukier muscovado
-
Dodatkowo
-
200 g orzechy włoskie
Wskazówki
Dacquoise orzechowy
Część z Was zastanawia się czym jest dacquoise orzechowy? Śpieszę z odpowiedzią, otóż jest to beza z mąką orzechową. Do wykonania blatów bezowych możecie wykorzystać zarówno migdały mielone jak i orzechy laskowe, lub włoskie. Zdecydowanie jest prostsza w przygotowaniu niż beza tradycyjna, ponieważ nie musicie się martwić o nieskazitelną biel bezy.
Ciasto należy piec w dość wysokiej temperaturze bo jest to aż 180 stopni i dosyć krótko bo zaledwie 20 minut.
Jest to całkowite przeciwieństwo tradycyjnej bezy, a jakże podobne w wykonaniu i smaku.
No dobrze, ale czym przełożyć dacquoise orzechowego? Ja zdecydowałem się na tradycyjny krem, który jest wykorzystywany do Miodownika tyle, że z dodatkiem kaszy mannej. Jednak by ciasto nie było zbyt mdłe to zdecydowałem się na drobny twist w postaci kremu orzechowego. Inspiracją były porady z strony BRAUNa na przygotowanie kremu orzechowego z orzechów włoskich. Przyznam się szczerze, że zazwyczaj przygotowywałem po prostu pastę z orzechów w 100% a przecież to takie oczywiste, że wystarczy dodać do pasty czekoladę, lub cynamon by wzbogacić smak kremu.
Zachęcam Was by zajrzeć do porad brauna o tutaj https://www.braunhousehold.com/pl-pl/porady-kuchenne bo znajdziecie tam np. przepis na pyszne sosy do kanapek, które u mnie na blogu się nie pojawią 😉
Wracając do dacquoisa orzechowego, to według poniższego przepisu uda Wam się przygotować 5 blatów orzechowo-bezowych o średnicy 16 cm. Warto jest odrysować okręgi o średnicy 16 cm i wyznaczyć na nich środek by wiedzieć od którego momentu należy zacząć szprycować ciasto.
Ciasto szprycujemy na papierze do pieczenie w kształt skorupy ślimaka. Dobry dacquois orzechowy charakteryzuje się tym że po upieczeniu okręgu są dalej dobrze widoczne, dlatego też nie przemieszajcie ciasta! Zbyt rzadkie ciasto spowoduje, że wszystko zleje się w jedną całość.
Ważne jest również by ciasto było chrupiące z zewnątrz i mięciutki w środku 🙂
Kroki
1
Zrobione
|
DacquoiseBiałka ubij na sztywno z dodatkiem soli. |
2
Zrobione
|
Do ubitych białek dodaj orzechy oraz przesiany cukier puder. Całość dokładnie wymieszaj. Zrób to delikatnie by nie pozbyć się nadmiaru powietrza. |
3
Zrobione
|
Krem orzechowyDo kielicha blendera wrzuć 100 g orzechów włoskich, kakao oraz cukier muscovado. Miksuj do momentu uzyskania gładkiej pasty. |
4
Zrobione
|
KremZagotuj mleko i dodaj kaszę manną. Gotuj przez około 50-10 minut aż masa nabierze konsystencji budyniu (często mieszaj by się nie przypaliła). Dodaj krem orzechowy i energicznie całość wymieszaj. Odstaw na bok do wystudzenia. |
5
Zrobione
|
Wypieczone i ostudzone blaty orzechowe przełóż kremem. Całość ciasta obłóż kremem i obficie obsyp posiekanymi orzechami włoskimi. |