0 0
Beza z kremem malinowym

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Beza
6 szt. białka
360 g cukier
Krem
3 szt. żółtko 60 g
1/4 szkl. mąka kukurydziana
30 g cukier
100 g pure z malin
50 g czekolada ruby
1 szkl. mleko 250 ml
Dodatkowo
200 g maliny

Beza z kremem malinowym

  • Średnie

Składniki

  • Beza

  • Krem

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Beza z kremem malinowym

Długo zastanawiałem się nad tym co dla Was przygotować. Myślałem o czymś prostym lecz i z charakterem. Chciałem byście nauczyli się również czegoś nowego. Na co padło? Na klasyczną bezę, lecz z nie tak oczywistym dodatkiem. Krem malinowy w sumei to nic specjalnego i nic nadzwyczajnego. Jednak ten krem to krem pattiserie z dodatkiem czekolady ruby i pure malinowym. Dlaczego 4 rodzaj czekolady? Czekolada ruby ma lekko kwaskowaty, malinowy posmak. Oczywiście dostęp do niej nie jest taki prosty (jeszcze nie widziałem tabliczki czekolady ruby, sam mam ją od Callebaut w kroplekach). Jednak jeżeli zdecydujecie się na przygotowanie bezy wg swoich receptur to droga wolna. Zawsze zamiast czekolady ruby możecie wykorzystać białą czekoladę.

Co do samej bezy to powiem Wam szczerze, że uwielbiam gdy jest śnieżnobiała. Jeżeli wychodzą wam beżowe bezy to znaczy tyle, że przepiekliście bezę z zewnątrz (cukier się skarmelizował) i nabrał bursztynowego koloru dlatego też beza z zewnątrz może być kremowa a w środku jeszcze niedopieczona. Jaki patetnt na śnieżnobiałą bezę? Przedewszystkim pieczemy bezę w niskiej temperaturze i długo. Musimy również dobrze rozbić cukier by nie zostały drobinki, które szybciej się skarmelizują niż ten cukier rozbity w samych białkach.

Zatem w jakiej temperaturze piec bezę?

Ja przyznam się wam, że piekę ją różnie. Wszystko zależy od tego co potrzebuję. W tym przepisie nagrzałem piekarnik do 120 stopni, wstawiłem bezę do pieca na 5 godzin i zmniejszyłęm temepraturę do 90 stopni. Nie wiem czy wasz piekarnik ma taką funkcję, ale mój z Electrolux ma opcję opóźnionego zapłonu i wyłączenia o konkretnej godzinie. W sumie załączyłem bezę o 24 i jak wstałem rano to bezę miałem już upieczoną. Genialna funkcja i pozwala zaoszczędzić sporo czasu no i w sumie jak macie prąd dwutaryfowy (tańszą taryfę nocną) to i zaoszczędzić pieniądze.

Co jeszcze jest ważne podczas pieczenia bezy? Przedewszystkim cierpliwość. Nie należy się spieszyć i wrzucać zbyt szybko cukru, bo potem robot będzie musiał dłużej ubijać białka (by rozpuścić cukier) i tym samym moze je po prostu przebić…

Czy dodawaj mąkę ziemniaczaną bądź ocet lub sok z cytryny? Tutaj są podzielone zdania. Ja do swoich wcześniejszych przepisów zawsze dodawałem mąkę ziemniaczaną, bo ona nadaje tą charakterystyczną chrupkość bezy na zewnątrz (pękniecia). Natomiast ocet/sok z cytryny to stabilizator i dzięki niemu beza może trochę dłużej się utrzymać i jest nieco ciągnaca w środku.

Gdy już znacie kilka sekretów ideanej białej bezy możemy zacząć pieczenie.

(Visited 2 729 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Beza

Białka ubij na sztywno. Ciągle ubijając wsypuj po 2 łyżki cukru w odstępach około 1 minutowych. Warto mieć mikser na wysokich obrotach by szybko rozbijał cukier. Gdy dodasz już ostatnią porcję cukru przełóż bezę na papier do pieczenia i uformuj 2 duże dyski o grubości około 3-4 cm.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i piecz przez 5 godzin w temperaturze 90 stopni.

2
Zrobione

Krem

Zagotuj mleko.
W miedzyczasie w misie miksera ubij żółka razem z cukrem i mąką kukurydzinaą na jasną i puszystą masę.
Ciągle miksując wlej cienkim strumieniem gorące mleko. Gdy składniki się połączą przelej masę do garnka i gotuj przez chwilę (często mieszając) aż masa zgęstnieje. Krem powinine osiągnąć konsystencję budyniu.
Zdejmij z palnika krem i dodaj czekoladę. Wymieszaj i pozwól się jej rozpuścić.

3
Zrobione

Krem c.d.

Odstaw krem do przestudzenia. Gdy krem lekko przestygnie i będzie ciepły (lecz nie gorący) wlej cienkim strumieniem pure malinowe ciągle mieszając.
Przełóż krem do lodówki i pozostaw do stężenia.

4
Zrobione

Blaty bezowe przełóż kremem i na wierzhcu również umieść część kremu. Obsyp z wierzchu malinami. Najlepiej przygotować tort tuż przed podaniem. Beza naciąga kremem i miękknie.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Sernik z mango
poprzendi
Sernik z mango i marakują
Brownie z mascarpone
następny
Brownie z kremem mascarpone
Sernik z mango
poprzendi
Sernik z mango i marakują
Brownie z mascarpone
następny
Brownie z kremem mascarpone

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here