1 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Biszkopt
6 szt. jajka
160 g cukier
240 g mąka pszenna
25 g masło
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
Krem
5 szt. żółtko
1 puszka brzoskwinie w puszce
1 łyżka + 1 łyżeczka mąka pszenna
1 łyżka + 1 łyżeczka mąka kukurydziana
1/2 szkl. zimna woda
200 g masło
Beza kokosowa
220 g wiórki kokosowe
5 szt. białka
220 g cukier puder

Brzoskwiniowa kostka

Możecie również użyć ananasa z puszki. Ciasto powinno wyjść równie smacznie.

  • Średnie

Składniki

  • Biszkopt

  • Krem

  • Beza kokosowa

Wskazówki

Udostępnij

Brzoskwiniowa kostka

Powiem Wam, że nie mam pojęcia czy jest to właściwa nazwa tego ciasta. Pamiętam, że moja mama robiła je x lat temu niemalże na każde urodziny. Jej wersja tego ciasta była na bazie ananasa z puszki. Ja niestety tego składnika nie miałem, ponieważ w domu znalazłem tylko brzoskwinie w słodkiej zalewie. Pomyślałem ” czemu nie” przecież to ciasto nie było robione u mnie w domu już z 5 lat, a właśnie tego typu przepisy cieszą się u Was największym zainteresowaniem.

Tradycyjne ciasta to jest właśnie to coś co sprawia, że chętnie zaglądacie na bloga.

Krem do tego ciasta jest zrobiony na bazie syropu z puszki, mąki i żółtek. Widziałem podobne receptury w internecie z wykorzystaniem budyniu w proszku, jednak po co się dodatkowo truć super ekstra dodatkami E skoro można równie smaczny krem zrobić samodzielnie. Brzoskwiniowa kostka to po prostu ciasto biszkoptowe przełożone kremem maślano-budyniowym z chrupiącym wierzchem kokosowym.

(Visited 1 461 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Biszkopt

Jajka połącz z cukrem i miksuj na wysokich obrotach przez około 10 minut (do uzyskania jasnej i puszystej masy).
W międzyczasie rozpuścić masło w mikrofalówce.
Do schłodzonego masła dodaj 1 łyżkę ubitych jajek i wymieszaj.
Dodaj do jajek przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ekstrakt waniliowy i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj masło i ponownie wymieszaj.
Dno formy o wymiarach 29x32 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej na wierzch biszkopt, wyrównaj. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z pieczeniem termoobieg i piecz przez około 12 minut do tzw. suchego patyczka.

2
Zrobione

Krem

Sok z brzoskwiń w puszce wlej do garnka i dodaj 1.2 szklanki zimnej wody. Zagotuj płyn. W osobnej misce roztrzep delikatnie żółtka z mąką kukurydzianą i pszenną. Całość dodaj do płynu (najlepiej powoli, energicznie mieszając) by nie powstały "gluty". Chwilę gotuj aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencję budyniu. Odstaw w chłodne miejsce do całkowitego przestudzenia.

3
Zrobione

Miękkie masło utrzyj na jasną masę i dodawaj po łyżce budyniu ciągle ucierając. Gdy masa się połączy dodaj brzoskwinie pokrojone w kostkę i posmaruj biszkoptowy blat.

4
Zrobione

Beza

Białka ubij na sztywno, i ciągle miksując dodawaj po 1 łyżce cukru pudru w odstępach około 15 sekundowych. Gdy składniki się połączą dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj całość.
Dno formy o wymiarach 29x32 cm wyłóż papierem do pieczenia i rozprowadź na wierzchu bezę. Piecz całość w temperaturze 150 stopni przez około 30 minut. Po upieczeniu odstaw na bok do całkowitego wystudzenia.

5
Zrobione

Na wierzch ciasta z kremem połóż bezę.
Ciasto najlepiej jest trzymać w lodówce.
Można jeszcze z wierzchu polać je czekoladą

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Babka marmurkowa
poprzendi
Babka marmurkowa
Tarta z kurkami
następny
Tarta z kurkami i orzechami
Babka marmurkowa
poprzendi
Babka marmurkowa
Tarta z kurkami
następny
Tarta z kurkami i orzechami

Dodaj komentarz