Możecie również użyć ananasa z puszki. Ciasto powinno wyjść równie smacznie.
Powiem Wam, że nie mam pojęcia czy jest to właściwa nazwa tego ciasta. Pamiętam, że moja mama robiła je x lat temu niemalże na każde urodziny. Jej wersja tego ciasta była na bazie ananasa z puszki. Ja niestety tego składnika nie miałem, ponieważ w domu znalazłem tylko brzoskwinie w słodkiej zalewie. Pomyślałem ” czemu nie” przecież to ciasto nie było robione u mnie w domu już z 5 lat, a właśnie tego typu przepisy cieszą się u Was największym zainteresowaniem.
Tradycyjne ciasta to jest właśnie to coś co sprawia, że chętnie zaglądacie na bloga.
Krem do tego ciasta jest zrobiony na bazie syropu z puszki, mąki i żółtek. Widziałem podobne receptury w internecie z wykorzystaniem budyniu w proszku, jednak po co się dodatkowo truć super ekstra dodatkami E skoro można równie smaczny krem zrobić samodzielnie. Brzoskwiniowa kostka to po prostu ciasto biszkoptowe przełożone kremem maślano-budyniowym z chrupiącym wierzchem kokosowym.
1
Zrobione
|
BiszkoptJajka połącz z cukrem i miksuj na wysokich obrotach przez około 10 minut (do uzyskania jasnej i puszystej masy). |
2
Zrobione
|
KremSok z brzoskwiń w puszce wlej do garnka i dodaj 1.2 szklanki zimnej wody. Zagotuj płyn. W osobnej misce roztrzep delikatnie żółtka z mąką kukurydzianą i pszenną. Całość dodaj do płynu (najlepiej powoli, energicznie mieszając) by nie powstały "gluty". Chwilę gotuj aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencję budyniu. Odstaw w chłodne miejsce do całkowitego przestudzenia. |
3
Zrobione
|
Miękkie masło utrzyj na jasną masę i dodawaj po łyżce budyniu ciągle ucierając. Gdy masa się połączy dodaj brzoskwinie pokrojone w kostkę i posmaruj biszkoptowy blat. |
4
Zrobione
|
BezaBiałka ubij na sztywno, i ciągle miksując dodawaj po 1 łyżce cukru pudru w odstępach około 15 sekundowych. Gdy składniki się połączą dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj całość. |
5
Zrobione
|
Na wierzch ciasta z kremem połóż bezę. |