

Czy uważacie, że babeczki na słono mogą być dobrym rozwiązaniem na przyjęcie?
Dzisiaj będzie inaczej niż zwykle, w sumie to już teraz wszystko będzie inaczej. W tym tygodniu planuję przeprowadzkę do nowego domu, więc więcej metrów kwadratowych do zabrudzenia przy gotowaniu i pieczeniu. Mój piekarnik z bieżącego mieszkania został już tam przetransportowany więc mam nadzieję, że i ja do niego szybko dołączę :). A dlaczego dziś na blogu inaczej? Bo będą to babeczki wytrawne, które miały być moim atutem podczas castingu do Bake Off Ale Ciacho, jednak sytuacja potoczyła się nieco inaczej i przepisu nie wykorzystałem. Jednak został od zrobiony i w sumie dobrze, bo wiem, że babeczki mogą być super alternatywą dla zwykłych przekąsek.
1
Zrobione
|
Standardowo wszystkie składniki do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka dobrze jest w osobnej misce lekko ubić by miały więcej powietrza a babeczki aby było bardziej puszyste. Natomiast same pomidory możesz poszatkować na drobne kawałki, bądź użyć blendera z pojemnikiem i nożem, by pociął całość szybciutko. Ja tak zrobiłem i było zdecydowanie lepiej. |
2
Zrobione
|
Wszystkie składniki razem ze sobą wymieszaj i zblenduj. Nie musisz robić tego dokładnie, wystarczy, że konsystencja będzie w miarę jednolita, a kawałki suszonego pomidora jak najbardziej mogą być widoczne. Oczywiście doprawiasz do smaku tak jak lubisz. Nie sól ciasta! Same pomidory są już mocno słone. Foremki na cupcakes wypełnij do 2/3 wysokości masą i wstaw do nagrzanego piekarnika. |
3
Zrobione
|
Czas pieczenia to około 20 min w temperaturze 160-170 stopni na termoobiegu. Po tym czasie musisz babeczki wyciągnąć i wystudzić na kratce. |
4
Zrobione
|
KremPrzygotowanie kremu to też nic skomplikowanego. W misce utrzyj ser na gładką masę, jeżeli nie posiadasz sera trzykrotnie mielonego. Można to zrobić przy użyciu blendera. Dodaj serek Bieluch, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj. Babeczki udekoruj twarogiem a na wierzch połóż połówkę pomidora. |