0 0
Sernik z mango i marakują

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Masa serowa
400 g twaróg tłusty
200 g twarożek delikatny
3 szt. jajka duże
1 łyżka mąka pszenna
1 łyżeczka ekstrakt cytrynowy
100 g masło
1/3 szkl. mleko
2/3 szkl. cukier puder
Galaretka
1 szt. mango
250 g pure z marakuji
50 g cukier
2 łyżeczki żelatyna

Sernik z mango i marakują

  • Średnie

Składniki

  • Masa serowa

  • Galaretka

Wskazówki

Udostępnij

Sernik z mango i marakują

Przyznam się Wam, że od momentu gdy dostałem piekarnik z Electroluxa z funkcją pieczenia na parze SteamBake to nie potrafię przestać jej używać. Nie mam pojęcia jak potrafiłem wcześniej bez tego funkcjonować. Skończyło się durne wkładanie misek z wodą do pieca. Teraz parowanie w piecu to po prostu pikuś. Jeżeli was interesuje jaki to model piekarnika to tutaj jest bezpośredni link do producenta: o tutaj

Piekarnik oczywiście wygląda super 🙂

Electrolux

Efekt końcowy jest taki, że postanowiłem przygotować sernik z nutą egzotyczną. Sernik z mango i marakują jest lekko kwaskowaty i słodki jednocześnie. Powiedziałbym, że bardziej jest to serowiec niż sernik bo ma mocno wyczuwlany smak twarogu a nie mleka. Szczerze powiedziawszy nie przepadam za sernikami, które mają puchową konsystencję. Jeżeli wy za to uwielbiacie serniczki delikatne niczym puch, to nie jest to przepis dla was. Puchowe serniki to raczej sernik z rosą, a na to ciasto przepis również znajdziecie na blogu. Dokładnie pod tym adresem o tutaj

Ten sernik jest również bez spodu. Dlaczego? Zależało mi na tym by był płaski, więc obróciłem go do góry dnem, dzięki czemu wierzch ma idealnie płaski. Jeżeli chcecie przygotować sernik z kruchym spodem to osobiście polecam pod koniec pieczenia zetrzeć na tarce kruche ciasto (tak 20 min. przed końcem) i podpiec sernik do złotego koloru.

I jeszcze jedna uwaga przed pieczeniem. Sernik przed podaniem jest warto dobrze schłodzić. Więc jeżeli przygotowujecie go na specjalną okazję, zróbcie to dzień wcześniej. Będzie pyszny!

(Visited 2 218 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Nadzienie

Obierz mango. Połowę zblenduj a 2 pokrój na większe kawałki.
Zblendowane mango wymieszaj razem z pure z marakuji i zagotuj razem z cukrem.
W miseczce rozpuść 2 łyżeczki żelatyny z 2 łyżkami wody i dodaj do jeszcze gorącej masy z mango.
Połowę masy przelej do formy o wymairach 14 cm i wstaw do zamrażarki (najlepiej na 4 godziny).

2
Zrobione

Sernik

Twaróg zmiel 3 krotnie. Możesz to zorbić przy pomocy praski do ziemniaków lub korzystając z blendera. Dodaj twarożek delikatny i całość razem wymieszaj.
Masło utrzyj na jasną i puszystą masę razem z cukrem pudrem. Ciągle ucierając dodaj po 1 łyżce twarogu. W osobnej misce roztrzep delikatnie całe jajka. Ciągle ucierając masę serową wlej cienkim strumieniem jajka. Następnie dodaj mleko i przesianą mąkę oraz ekstrakt cytrynowy.

3
Zrobione

Wlej sernik do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Zanurz wcześniej przygotowane nadzienie w serniku. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 150 stopni i piecz przez 50 miut z mocno zaparowanym piekarnikiem (funkcja SteamBake w piekarnikach Electroluxa jest bardzo pomocna, możesz użyć miseczki z wodą jeśli posiadasz zwykły piekarnik). Po upieczeniu pozostaw sernik do wystygnięcia, a następnie wstaw go do lodówki.

4
Zrobione

Wyciągnij sernik z formy i obróć go do góry dnem. Wstaw ponownie do formy sernik, tak by wcześniejszy spód był na górze.
Podgrzej lekko pozostałą część galaretki z mango i marakuji. Poczekaj z 15 min aż lekko stężeje lecz nadal będzie lejąca. Wylej ją na wierzch sernika i wstaw do lodówki na godzinę.

5
Zrobione

Sernik możesz podać z listkami świeżej mięty.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Chleb z zurawina i orzechami
poprzendi
Chleb z żurawiną i orzechami
Beza z kremem malinowym 5
następny
Beza z kremem malinowym
Chleb z zurawina i orzechami
poprzendi
Chleb z żurawiną i orzechami
Beza z kremem malinowym 5
następny
Beza z kremem malinowym

Dodaj komentarz