0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto
4 szt. jajka
1/2 szkl. cukier drobny
3/4 szkl. mąka pszenna
1/2 szkl. kakao
50 ml likier wiśniowy do nasączenia
Krem
400 g śmietana 30%
250 g mascarpone
1/4 szkl. cukier puder
1 szt. śnieżka w proszku
1 łyżeczka żelatyna
4 łyżki masło orzechowe
Polewa czekoladowa
50 g masło
100 g czekolada gorzka

Rolada czekoladowo-orzeszkowa

Macie jakieś ciekawe pomysły na rolady z kremem? A może dla Was najlepsze są tradycyjne ciasta?

  • 65 minut
  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Krem

  • Polewa czekoladowa

Wskazówki

Udostępnij

Przyznam się szczerze, że to mój eksperyment. Pierwszy raz robiłem roladę ze śmietaną i uważam ten wypiek za udany bo znikł błyskawicznie! Lekko słony smak masła orzechowego sprawił, że nie była mdła.

(Visited 272 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

Blaszkę do pieczenia o wymiarach 24*37 cm wyłóż papierem do pieczenia (ale tylko dno), i nastaw piekarnik na 170 stopni z termoobiegiem. Białka z jajek ubij na sztywną pianę, i gdy będą już dobrze ubite dodawaj po łyżce cukru cały czas miksując, aby dobrze się rozprowadził.

2
Zrobione

Gdy białka z cukrem będą już dobrze ubite dodawaj po 1 żółtku ciągle mieszając. Na koniec do masy dodaj przesianą mąkę oraz kakao, i wszystko dobrze, ale delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do foremki i piecz przez 20 minut.

3
Zrobione

Krem

Śmietanę z śnieżką, oraz cukrem pudrem ubij na sztywno. Gdy śmietana będzie już ubita, zmniejsz obroty i dodaj do śmietany mascarpone i wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj masło orzechowe, oraz żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody (gdy masa z żelatyny zastygnie, wstaw ją do mikrofalówki na 10 sekund). Wszystko dokładnie zmiksuj (uważaj by nie przebić śmietany)

4
Zrobione

Ostudzone ciasto przełóż na ręcznik i z wierzchu zetnij przypieczoną skorupę. Nasącz ciasto dobrze likierem. Następnie na biszkopt połóż krem ale rozprowadź go tylko do 2/3 wysokości ciasta.
Teraz przy pomocy ręcznika, który jest pod spodem, zwijaj ciasto dłuższym bokiem. Całe zawinięte ciasto wstaw do zamrażarki na 30 minut.

5
Zrobione

Polewa

Podgrzej masło i dodawaj do niego stopniowo czekoladę cały czas mieszając aby się rozpuściła. W ten sposób dbasz o odpowiedni połysk polewy czekoladowej, nie należy podgrzewać w trybie ciągłym czekolady.

6
Zrobione

Ciasto wyciągnij z zamrażarki i polej polewą czekoladową.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Karpatka
Bułka pełnoziarnista
następny
Bułeczki razowe pełne ziarno
poprzendi
Karpatka
Bułka pełnoziarnista
następny
Bułeczki razowe pełne ziarno

Dodaj komentarz