0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto
3 szklanki mąka pszenna
6 łyżek cukier
1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
0,5 łyżeczki soda oczyszczona
0,5 łyżeczki sól
0,75 szklanki brązowy cukier
2,5 łyżeczki cynamon
szczypta gałka muszkatałowa
1 1/4 szkl. mleko
1,5łyżki ocet
8 łyżek masło
Serek glaze
100 g ser półtłusty
3 łyżki masło
1 szkl. cukier puder
0,25 szkl. mleko
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

Bułeczki cynamonowe

Pyszne i mięciutki, najlepsze jeszcze na gorąco. Bułeczki cynamonowe z serkiem

  • 85 minut
  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Serek glaze

Wskazówki

Udostępnij

Bułeczki cynamonowe, bądź też zwane cinamon rolls. Szczerze powiedziawszy idealna gratka dla wszystkich fanatyków cynamonu, ja osobiście uwielbiam tą przyprawę, a w połączeniu z serowym kremem są idealne! Na gorąco smakują przepysznie, a jako że ciasto nie jest drożdżowe to poziom trudności jest o wiele niższy.

(Visited 847 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

W misce wymieszaj 3 szklanki mąki, cały proszek do pieczenia, całą sodę oraz 2 łyżki cukru.
Weź pod uwagę fakt, że ciasto może wyjść dosyć rzadkie i będzie potrzebowało nieco więcej mąki.
Ja dosypałem na koniec dodatkowo około 1/2 szklanki mąki. Mieszankę z składników suchych odstaw na bok.

2
Zrobione

W osobnej misce wymieszaj brązowy cukier z 1 łyżką stopionego masła, dodaj resztę cukru (4 łyżki), 2 i 1/2 łyżeczki cynamonu, gałkę muszkatołową oraz 1/8 łyżeczki soli. Wszystko dokładnie wymieszaj, najlepiej przy użyciu widelca aby masło dobrze połączyło się z resztą składników.

3
Zrobione

Teraz przy użyciu kubka z miarką wlej ocet i dolej mleko tak aby było 1 i 1/4 szklanki (czyli 310 ml). Dokładnie wymieszaj i odstaw na 3 minuty. Po tym czasie dodaj do mleka z octem 2 łyżki roztopionego masła. Proponuję je lekko schłodzić zanim dolejesz do mleka. Następnie do maślanki dodaj mieszankę mąki, i przy użyciu drewnianej łyżki wszystko dokładnie wymieszaj. Teraz właśnie jest ten moment kiedy musisz zdecydować czy ciasto jest wystarczająco puszyste, i odchodzi od miski na tyle gładko aby dało się je rozwałkować na stolnicy. Jeżeli nie dosyp mąki i wyrób je rękami.

4
Zrobione

Samą stolnicę posyp mąkę i rozwałkuj wcześniej przygotowane ciasto. Wierzch ciasta posmaruj 2 łyżkami roztopionego masła, a na samą górę rozłóż równomiernie masę z brązowego cukru i cynamonu.

5
Zrobione

Całość ciasta zwiń w rulon. Następnie przy użyciu nitki podziel ciasto na 10-12 części (najlepiej jest podkładać nitkę pod ciasto i przecinać je tworząc supełki). Gotowe porcje można przełożyć do foremek wysmarowanych uprzednio masłem, lub włożyć do brytfanki (chodzi o to aby one były w miarę ściśnięte). Ciasto piecz około 20-25 min w temperaturze 160-170 stopni.

6
Zrobione

Serek glaze

Wszystkie składniki zmiksuj razem

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Owsiana tarta z jagodami
następny
Pudding waniliowy z tapioki
poprzendi
Owsiana tarta z jagodami
następny
Pudding waniliowy z tapioki

Dodaj komentarz