0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Biszkopt
3 szt. jajka
1,5 szkl. cukier
2 szkl. mąka pszenna
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 łyżeczka soda oczyszczona
2 szkl. tarta marchew
Krem
500 ml śmietana 30%
2 szkl. cukier puder
120 g mascarpone
1 łyżeczka ekstrakt pomarańczowy

Tort marchewkowy z kremem śmietanowym

A Wy jakie mieliście wpadki w kuchni? Były one tragiczne, czy raczej przerodziły się w Wasze sukcesy?

  • 90 minut
  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

  • Biszkopt

  • Krem

Wskazówki

Udostępnij

Czy wiecie, że w kuchni wiele rzeczy to kwestia przypadku? Tak też było z tym tortem, nie do końca miał to być tort tylko ciasto marchewkowe. Efekt końcowy był dla mnie super, więc szybko zmieniłem koncepcję (a mówią że to kobieta zmienną jest). Ciasto okazało się lekkie i bardzo przyjemne w smaku i dotyku, a dodatek lekkiego kremu śmietankowego sprawia że tort sam w sobie nie jest ciężki.

(Visited 825 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Piszę to już chyba setny raz, ale napiszę ponownie bo nie każdy może wiedzieć :). Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej, ponieważ wyciągnięte prosto z lodówki mogą spowodować że ciasto zrobi się zakalcowate

2
Zrobione

Jajka z cukrem ubij mikserem na puszystą i jednorodną masę. Powinna być nieco ciągnąca, a cukier nie powinien być wyczuwalny. Do jajek dodaj marchew, i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj. Na sam koniec dodaj wszystkie suche składniki dobrze przesiane.

3
Zrobione

Sam biszkopt ja piekłem na 2 razy (marchew jest dosyć ciężka, więc spulchniacze mogą sobie z nią nie poradzić). Ciasto przełóż na 2 razy do foremki okrągłej o wymiarach 22 cm i piecz w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez około 30 minut, lub do tzw. suchego patyczka.

4
Zrobione

Ciasto marchewkowe oryginalnie jest z olejem, który po prostu zapomniałem dodać jak je robiłem. No ale w sumie po co komu dodatkowy tłuszcz, jak ciasto samo sobie świetnie poradziło? :)

5
Zrobione

Krem

W mikserze na wysokich obrotach ubij śmietanę 30%, i stopniowo dodawaj cukier puder. Masa powinna być gęsta i dająca się swobodnie formować. Dodaj ekstrakt oraz mascarpone i dosłownie przez chwilę ubijaj tylko do momentu aż składniki się połączą.
Wystudzony biszkopt podziel na 2 części i przełóż kremem.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Kokosowo-orzechowe śniadanie
następny
Tort buraczany z preclami
poprzendi
Kokosowo-orzechowe śniadanie
następny
Tort buraczany z preclami

Dodaj komentarz