0 0
Cytrynowy sernik bez pieczenia

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Spód
130 g mąka pszenna
70 g mąka migdałowa
100 g masło
1 szt. skórka z cytryny
100 g cukier puder
Masa serowa
250 g twaróg tłusty
400 g twarożek do smarowania typu Twoj Smak
2/3 szklanki cukier puder
1 łyżeczka ekstrakt cytrynowy
125 g borówki
200 g śmietana 30%
1,5 łyżeczki żelatyna
Lemon curd
1/2 szklanki sok z cytryny
40 g mąka kukurydziana
1/2 szkl. cukier
20 g mleczko kokosowe twarda część
20 g olej kokosowy
1/4 łyżeczki kurkuma
szczypta sól

Cytrynowy sernik bez pieczenia

  • Średnie

Składniki

  • Spód

  • Masa serowa

  • Lemon curd

Wskazówki

Udostępnij

Cytrynowy sernik bez pieczenia

Przyznam się szczerze, że za galaretką raczej nie przepadam a te serniki na zimno to dla mnie takie małe utrapienie. W sumie czego można się spodziewać po zażelowanej śmietanie na biszkoptach i galaretce z torebki. No i w sumie zawsze szukam dla Was czegoś ambitniejszego. Cytrynowy sernik bez pieczenia to taka alternatywa na upały. W przepisie znajdziecie spód z kruszonki lecz spokojnie możecie go zastąpić herbatnikami maślanymi. Proponuję by je pokruszyć i podgrzać wtedy prościej będzie je ugnieść w foremce.

Co na górę zamiast galaretki? Zdecydowałem się na przygotowanie wegańskiego lemon curd. Powiem Wam szczerze, ze jest obłędny i przede wszystkim nie wymaga on żółtek! Uwierzcie lub nie ale dla mnie żółtka to towar deficytowy. Jak chcę przygotować ciasto drożdżowe zawsze białka zostają, jak chcę zrobić krem patisserie też białka zostają a oprócz bezy i ciasta na samych białkach nic mi nie przychodzi do głowy.

Tak zasmakował mi ten lemon curd, że postanowiłem wrzucić go n ablog ajako osobny przepis, a znajdziecie go już jutro!

Co mogę Wam opowiedzieć o tym serniku? W samej masie serowej nie ma sporo cytryny, ale ciasto dzięki lemon curd jest niesamowicie orzeźwiające. A masa serowa to po prostu pychotka, która jest cudownie kremowa i szczerze powiem, że idealnie nadaje się na monodesery.

(Visited 2 398 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Kruszonka

Jeżeli korzystanie z herbatników możecie pominąć ten krok.
Wszystkie składniki zagnieć razem i wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piecz przez około 15-20 minut aż będzie miała złoty kolor.

2
Zrobione

Masa serowa

Ser, twarożek, cukier puder oraz ekstrakt cytrynowy zblenduj na gładką i jednolitą masę.
W osobnej miseczce zależ żelatynę do przykrycia zimną wodą i odstaw na 5 min do napęcznienia. Gdy żelatyna się zetnie rozpuść ją w mikrofalówce lub na parze. Do płynnej żelatyny dodaj łyżkę masy twarogowej i wymieszaj.
W osobnej misce ubij na sztywno śmietanę. Wymieszaj śmietanę razem z twarogiem i dodaj żelatynę. Całość zmiksuj do połączenia. Na sam koniec dodaj borówki i wymieszaj.

3
Zrobione

Lemon curd

Sok z cytryny, cukier oraz mąkę kukurydzianą zagotuj w garnuszku na średniej mocy palnika. Masa powinna solidnie zgęstnieć i nabrać strukturę kleiku (pamiętaj o mieszaniu). Do masy dodaj odrobinę kurkumy. Zdejmij masę z palnika i dodaj olej kokosowy oraz twardą część mleczka kokosowego. Całość dokładnie wymieszaj (najlepiej trzepaczką).

4
Zrobione

Dno formy o wymiarach 20 cm wyłóż przygotowaną kruszonkąi wstaw do zamrażarki na 10 minut. Wylej na wierzch masę serową i wstaw do zamrażarki na 30 minut. Na zmrożonej masie serowej rozprowadź lemon curd i udekoruj świezymi owocami.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Skręcane drożdżówki z truskawkami
poprzendi
Zakręcone drozdżówki z truskawkami
Tort mojito
następny
Tort mojito
Skręcane drożdżówki z truskawkami
poprzendi
Zakręcone drozdżówki z truskawkami
Tort mojito
następny
Tort mojito

Dodaj komentarz