Składniki
-
Spód
-
130 g mąka pszenna
-
70 g mąka migdałowa
-
100 g masło
-
1 szt. skórka z cytryny
-
100 g cukier puder
-
Masa serowa
-
250 g twaróg tłusty
-
400 g twarożek do smarowaniatypu Twoj Smak
-
2/3 szklanki cukier puder
-
1 łyżeczka ekstrakt cytrynowy
-
125 g borówki
-
200 g śmietana 30%
-
1,5 łyżeczki żelatyna
-
Lemon curd
-
1/2 szklanki sok z cytryny
-
40 g mąka kukurydziana
-
1/2 szkl. cukier
-
20 g mleczko kokosowetwarda część
-
20 g olej kokosowy
-
1/4 łyżeczki kurkuma
-
szczypta sól
Wskazówki
Cytrynowy sernik bez pieczenia
Przyznam się szczerze, że za galaretką raczej nie przepadam a te serniki na zimno to dla mnie takie małe utrapienie. W sumie czego można się spodziewać po zażelowanej śmietanie na biszkoptach i galaretce z torebki. No i w sumie zawsze szukam dla Was czegoś ambitniejszego. Cytrynowy sernik bez pieczenia to taka alternatywa na upały. W przepisie znajdziecie spód z kruszonki lecz spokojnie możecie go zastąpić herbatnikami maślanymi. Proponuję by je pokruszyć i podgrzać wtedy prościej będzie je ugnieść w foremce.
Co na górę zamiast galaretki? Zdecydowałem się na przygotowanie wegańskiego lemon curd. Powiem Wam szczerze, ze jest obłędny i przede wszystkim nie wymaga on żółtek! Uwierzcie lub nie ale dla mnie żółtka to towar deficytowy. Jak chcę przygotować ciasto drożdżowe zawsze białka zostają, jak chcę zrobić krem patisserie też białka zostają a oprócz bezy i ciasta na samych białkach nic mi nie przychodzi do głowy.
Tak zasmakował mi ten lemon curd, że postanowiłem wrzucić go n ablog ajako osobny przepis, a znajdziecie go już jutro!
Co mogę Wam opowiedzieć o tym serniku? W samej masie serowej nie ma sporo cytryny, ale ciasto dzięki lemon curd jest niesamowicie orzeźwiające. A masa serowa to po prostu pychotka, która jest cudownie kremowa i szczerze powiem, że idealnie nadaje się na monodesery.
Kroki
1
Zrobione
|
KruszonkaJeżeli korzystanie z herbatników możecie pominąć ten krok. |
2
Zrobione
|
Masa serowaSer, twarożek, cukier puder oraz ekstrakt cytrynowy zblenduj na gładką i jednolitą masę. |
3
Zrobione
|
Lemon curdSok z cytryny, cukier oraz mąkę kukurydzianą zagotuj w garnuszku na średniej mocy palnika. Masa powinna solidnie zgęstnieć i nabrać strukturę kleiku (pamiętaj o mieszaniu). Do masy dodaj odrobinę kurkumy. Zdejmij masę z palnika i dodaj olej kokosowy oraz twardą część mleczka kokosowego. Całość dokładnie wymieszaj (najlepiej trzepaczką). |
4
Zrobione
|
Dno formy o wymiarach 20 cm wyłóż przygotowaną kruszonkąi wstaw do zamrażarki na 10 minut. Wylej na wierzch masę serową i wstaw do zamrażarki na 30 minut. Na zmrożonej masie serowej rozprowadź lemon curd i udekoruj świezymi owocami. |