0 0
Korzenne śledzie z żurawiną

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

300 g żurawina świeża
100 g sok pomarańczowy
100 g żurawina suszona
500 g śledzie a'la matjas
czerwona cebula
sól
pieprz
1 łyżeczka przyprawa piernikowa
Kruszonka
100 g masło
100 g mąka pszenna
50 g cukier
1 łyżeczka przyprawa piernikowa

Korzenne śledzie z żurawiną

  • Średnie

Składniki

  • czerwona cebula

  • Kruszonka

Wskazówki

Udostępnij

Korzenne śledzie z żurawiną

Często się zastanawiam: Kto kupuję tą świeżą żurawinę? Na co to komu? Jak zobaczyłem na wyprzedaży 300 g za 2 zł to doszedłem do wnioseku, że za kilka dni trafi to w sklepie do kosza a działanie zgodnie z ideą #zerowaste jak najbardziej mi pasuje.

Przepis średnio nawiązuje do tematyki bloga ponieważ, niewiele wytrawnych rzeczy tutaj znajdziecie. Skąd zatem się wziął pomysł na to danie? Po pierwsze chciałem nieco zaeksperymwntować. Po drugie zostało mi sporo kruszonki piernikowej, a ostatnio jadłem w restauracji przepysznego śledzia właśnie o smaku piernikowym.

O czym należy pamietać? Podstawą podczas przygotowania śledzi jest dobre ich wypłukanie. Jeżeli źle to zrobimy to nie będziemy czuć nic innego tylko sól… (kiedyś tak przygotowałem „pierzynę” że była słona jak cholera).

No i przy okazji znalazłem cudowny prezent dla siebie na święta. Talerz na którym jest śledź pochodzi z nowej kolekcji AMBITION ( https://ambition.pl) wbrew pozorom nie są aż tak drogie ponieważ za talerz obiadowy zapłaciłem 17,90 zł. A teraz tak cudownie modny jest wzór marmuru 🙂

By dłużej nie przeciągać podrzucam przepis poniżej! Smacznego!

(Visited 674 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Śledzie muszą być dobrze wypłukane, czyli muszą być w wodzie przez około 3 godziny (w zależności jak bardzo są słone).
W międzyczasie w garnuszku podrzewamy świeżą żurawinę razem z sokiem pomarańczowym i przyprawą piernikową. Gotujemy chwilę aż żurawina się rozpadnie i blendujemy całość.

2
Zrobione

Kruszonka piernikowa

Miękkie masło zagniatamy z przyprawą, cukrem oraz mąką. Przekładamy na papier do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i pieczemy przez 15-20 minut.

3
Zrobione

Do sosu żurawinowego dodajemy suszoną żurawinę oraz krążki cebuli. Żurawiną zalewamy odsączone z wody śledzie i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Gdy śledzie się przegryzą wyciągamy je z marynaty i kroimy w kawałki. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą do smaku. Możemy dodać do nich świeżo posiekaną cebulę.

4
Zrobione

Na talerz do podania układamy śledzie i posypujemy je bezpośrednio przed podaniem kruszonką piernikową.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Goraca czekolada
poprzendi
Gorąca czekolada piernikowa
Stollen
następny
Stollen
Goraca czekolada
poprzendi
Gorąca czekolada piernikowa
Stollen
następny
Stollen

Dodaj komentarz