0 0
Tort tiramisu

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Biszkopt
25 g masło
3 szt. jajka
80 g mąka pszenna
60 g cukier
Krem kawowy
100 g biała czekolada
250 g mascarpone
200 g śmietana 30%
1 -1,5 łyżeczki kawa mielona
Warstwa biszkoptowa
1opakowanie biskzopty podłużne kupiłem w Lidl dużą paczkę
300 ml kawa
Krem kawowy
200 g śmietana 30%
50 ml kawa espresso
50 ml amaretto
2 łyżeczki żelatyna
4 łyżki cukier puder
Dodatkowo
kakao

Tort tiramisu

  • Średnie

Składniki

  • Krem kawowy

  • Warstwa biszkoptowa

  • Krem kawowy

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Tort tiramisu

Tort tiramisu przygotowałem już tydzień temu, lecz dopiero teraz mam chwilkę by dodać dla Was przepis.

Sam tort wygląda obłędnie, i wbrew pozorom nie jest skomplikowany w wykonaniu. Podstawą jest przedewszystkim dobra forma do tortów. Ja osobiście używam Dorosiowych Rantów, ale tylko do składania. Dobrze trzymią tort w kupie, ale co do biszkoptu to jakoś nie widzę różnicy 😛 między zwykłym stalowym rantem do pieczenia. Dodam jeszcze, że ważna będzie folia rantowa. To dzięki niej tort z zewnątrz jest idealnie gładki i równy.

Oczywiście nie jest to takie prawdziwe tiramisu, bo opiera się on głównie na kawie, śmietanie i mascarpone. Nie znajdziecie w nim żółtek. Mogę jednak Was zapewnić że to tort tiramisu jest wspaniały w smaku.

Gdybyście szukali innych przepisów niż na tort tiramisu z wykorzystaniem kawy, to na blogu znajdziecie kilka wersji takich jak np. tiramisu, pomarańczimisu, albo rolada tiramisu.

Życzę Wam smacznego!

(Visited 10 407 times, 3 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Biszkopt

Całe jajka zmiksuj razem z cukrem na jasną i puszystą masę. W międzyczasie rozpuść masło i odstaw na bok do schłodzenia. Gdy masa jajeczna będzie jasna i puszysta, dodaj łyżkę tej masy do roztopionego masła i wymieszaj.
Do jajek dodaj przesianą mąkę oraz masło. Delikatnie całość wymieszaj.
Przelej do formy o średnicy 16 cm i piecz w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez około 25 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu odstaw do schłodzenia.

2
Zrobione

Krem kawowy

Rozpuść czekoladę i zmiksuj ją razem z mascarpone. Dodaj mascarpone do śmietany i ponownie całość zmiksuj aż będzie sztywna. Na koniec dodaj zmieloną kawę (u mnie były to resztki po kawie z ekspressu) i wymieszaj. Przełóż krem do rękawa cukierniczego i wstaw do lodówki.

3
Zrobione

Biszkopt przekrój wzdłuż.
Ciasto składaj w wysokim rancie cukierniczym wyłożonym folią rantową bądź sztywną folią.
Dół biszkoptu nasącz kawą. Wyszprycuj warstwę kremu kawowego.
Biszkopty podłużne namocz w kawie (ja zanurzałem i od razu wyciągałem biszkopt, zrobiłem tak 2x). Ułóż warstwę biszkoptów na kremie kawowym. Obsyp dokładnie kakao. Wstaw do lodówki.

4
Zrobione

Krem kawowy

Kawę espresso wymieszaj z amaretto i zalej naparem żelatynę. odstaw na bok na 10 minut do ścięcia.
W misie miksera zmiksuj śmietanę razem z cukrem pudrem (do uzyskania sztywnej masy).
Rozpuść żelatyne z naparem kawowym. Ciągle miksując śmietanę wlej napar kawowy cienkim strumieniem. Masa może być lekko płyna.

5
Zrobione

Składanie końcowe

Wyjmij schłodzony tort z lodówi i wylej na wierzch krem kawowy i wstaw ponownie do lodówki na 2-3 godziny do ścięcia. Schłodzony tort obsyp z wierzchu kakao.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Tort musowy peanut butter
poprzendi
Tort musowy peanut butter
Cytrynowy tort musowy
następny
Cytrynowy tort musowy
Tort musowy peanut butter
poprzendi
Tort musowy peanut butter
Cytrynowy tort musowy
następny
Cytrynowy tort musowy

Dodaj komentarz