Składniki
-
Biszkopt
-
1,5 szkl. mąka migdałowa
-
2 łyżki bułka tarta
-
1 szkl. cukier
-
5 szt. jajka
-
2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
-
1 łyżeczka proszek do pieczenia
-
1 szkl. orzechy włoskie
-
Konfitura morelowa
-
500 g morele
-
250 g cukier
-
2 gałązki tymianek
-
Krem
-
400 g ser półtłusty3 krotnie zmielony
-
150 g czekolada karmelowa
-
Dodatkowo
-
czekolada gorzkado dekoracji
-
czekolada karmelowado dekoracji
Wskazówki
Orzechowy mazurek z czekoladą
W sklepie na półce jest multum mazurków, które mają ogromne ilości kremu i są przygotowane na biszkopcie a nie na cieście kruchym. I w sumie zadawałem sobie pytanie, dlaczego tak? Przecież mazurek to przedewszystkim kruche ciasto, i przedewszystkim wysokość nie przekraczająca 4-5 cm. Jednak po chwili zdałem sobie sprawę, że po prostu klienci sklepu tego oczekują? Może właśnie im zależy na mazurku, który będzie miał w sobie krem i mięciutki biszkopt. Czemu ja decydować o tym co można podawać na wielkanocnym stole? Stąd moje postanowienie. Nie oceniam, tylko dzielę się z Wami przeróżnymi przepisami w okresie świątecznym bo przecież kto zabroni zrobić ciasto 3bit na święta? Ja na pewno nikomu tego bronić nie będę!
Przechodząc do meritum… orzechowy mazurek będzie na biszkopcie (stąd też mój wstęp) z kremem. Jednak postaram się zrobić coś niecodziennego i smacznego. Biszkopt postanowiłem zrobić na bazie przepisu na staropolski tort orzechowy. Biszkopt będzie zawierał sporo orzechów włoskich oraz mąkę migdałową (to moja kombinacja), no i bułkę tartą. Przypuszczam, że bułka trafiła do ciasta z tego powodu, że orzechy były zbyt cenne więc nieco oszukiwali z zamiennikami 😉
Biszkopt przełożę konfiturą. Znalazłem w swojej spiżarce konfiturę morelową z tymiankiem (pychota!). Na samej górze będzie krem na bazie twarogu oraz czekolady karmelowej, którą dostałem od Callebaut.
Zatem zaczynajmy pieczenie!
Kroki
1
Zrobione
|
CiastoMąkę migdałową połącz z poszatkowanymi orzechami włoskimi, bułką tartą oraz proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj. |
2
Zrobione
|
Dno foremki o wymiarach 27x33 wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto na wierzch i rozprowadź równomiernie w blaszce. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez około 20 minut (aż ciasto będzie ładnie złote na wierzchu i wypieczone w środku). Po upieczeniu przełóż ciasto na kratkę do wystygnięcia. |
3
Zrobione
|
Konfitura morelowaMorele pozbaw pestek i pokrój w większe kawałki. |
4
Zrobione
|
Upieczony biszkopt orzechowy przekrój wzdłuż i posmaruj konfiturą morelową. Na wierzch połóż kolejny blat biszkoptu. |
5
Zrobione
|
KremW misie miskera zmiksuj ser do gładkości. W mikrofalówce bądź w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę karmelową. Ciągle miksując wlewaj cienkim strumieniem roztopioną czekoladę. |