1 0
Orzechowy mazurek z czekoladą

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Biszkopt
1,5 szkl. mąka migdałowa
2 łyżki bułka tarta
1 szkl. cukier
5 szt. jajka
2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 szkl. orzechy włoskie
Konfitura morelowa
500 g morele
250 g cukier
2 gałązki tymianek
Krem
400 g ser półtłusty 3 krotnie zmielony
150 g czekolada karmelowa
Dodatkowo
czekolada gorzka do dekoracji
czekolada karmelowa do dekoracji

Orzechowy mazurek z czekoladą

  • Średnie

Składniki

  • Biszkopt

  • Konfitura morelowa

  • Krem

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Orzechowy mazurek z czekoladą

W sklepie na półce jest multum mazurków, które mają ogromne ilości kremu i są przygotowane na biszkopcie a nie na cieście kruchym. I w sumie zadawałem sobie pytanie, dlaczego tak? Przecież mazurek to przedewszystkim kruche ciasto, i przedewszystkim wysokość nie przekraczająca 4-5 cm. Jednak po chwili zdałem sobie sprawę, że po prostu klienci sklepu tego oczekują? Może właśnie im zależy na mazurku, który będzie miał w sobie krem i mięciutki biszkopt. Czemu ja decydować o tym co można podawać na wielkanocnym stole? Stąd moje postanowienie. Nie oceniam, tylko dzielę się z Wami przeróżnymi przepisami w okresie świątecznym bo przecież kto zabroni zrobić ciasto 3bit na święta? Ja na pewno nikomu tego bronić nie będę!

Przechodząc do meritum… orzechowy mazurek będzie na biszkopcie (stąd też mój wstęp) z kremem. Jednak postaram się zrobić coś niecodziennego i smacznego. Biszkopt postanowiłem zrobić na bazie przepisu na staropolski tort orzechowy. Biszkopt będzie zawierał sporo orzechów włoskich oraz mąkę migdałową (to moja kombinacja), no i bułkę tartą. Przypuszczam, że bułka trafiła do ciasta z tego powodu, że orzechy były zbyt cenne więc nieco oszukiwali z zamiennikami 😉

Biszkopt przełożę konfiturą. Znalazłem w swojej spiżarce konfiturę morelową z tymiankiem (pychota!). Na samej górze będzie krem na bazie twarogu oraz czekolady karmelowej, którą dostałem od Callebaut.

Zatem zaczynajmy pieczenie!

(Visited 1 249 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

Mąkę migdałową połącz z poszatkowanymi orzechami włoskimi, bułką tartą oraz proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj.
W misie miksera ubij na jasny i gęsty puch żółtka z cukrem. Dodaj do masy orzechy i zmiksuj całość do połączenia składników. Powinno coś powstać podobnego do pasty orzechowej.
W osobnej misce ubij na sztywno białka. Do pasty orzechowej dodaj 1/3 białek i całość dokładnie wymieszaj. Ponownie dodaj 1/3 białek i znów wszystko wymieszaj (teraz już bardziej delikatnie). Na sam koniec dodaj resztę ubitych białek i ponownie całość delikatnie wymieszaj.

2
Zrobione

Dno foremki o wymiarach 27x33 wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto na wierzch i rozprowadź równomiernie w blaszce. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez około 20 minut (aż ciasto będzie ładnie złote na wierzchu i wypieczone w środku). Po upieczeniu przełóż ciasto na kratkę do wystygnięcia.

3
Zrobione

Konfitura morelowa

Morele pozbaw pestek i pokrój w większe kawałki.
Na patelni skarmelizuj cukier i wrzuć na niego morelę. Nie mieszaj przez chwilę. Owoce powinny puścić sok i nieco się rozpaść. Gotuj konfiturę razem z tymiankiem przez około 20 minut aż się owoce rozpadną (nie całkowicie).

4
Zrobione

Upieczony biszkopt orzechowy przekrój wzdłuż i posmaruj konfiturą morelową. Na wierzch połóż kolejny blat biszkoptu.

5
Zrobione

Krem

W misie miskera zmiksuj ser do gładkości. W mikrofalówce bądź w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę karmelową. Ciągle miksując wlewaj cienkim strumieniem roztopioną czekoladę.
Rozprowadź krem na wierzchu i wyrównaj.
Udekoruj z wierzchu roztopioną czekoladą.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Sernik z rabarbarem
poprzendi
Sernik z rabarbarem
Ciasteczka z rabarbarem
następny
Ciasteczka z rabarbarem
Sernik z rabarbarem
poprzendi
Sernik z rabarbarem
Ciasteczka z rabarbarem
następny
Ciasteczka z rabarbarem

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here