0 0
Ciasteczka z rabarbarem

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto kruche
100 g masło miękkie
140 g mąka pszenna
60 g mąka migdałowa
3 szt. żółtko ugotowane
70 g cukier puder
Nadzienie
300 g rabarbar
1/4 szkl. cukier

Ciasteczka z rabarbarem

  • Średnie

Składniki

  • Ciasto kruche

  • Nadzienie

Wskazówki

Udostępnij

Ciasteczka z rabarbarem

Od dawna chciałem przygotować kruche ciasto na bazie ugotowanych żółtek i w końcu nadarzyła się ku temu okazja. Nie wiem jak Wam ale mi zawsze zostają jajka po wielkanocy, i cóż z nimi można zrobić. Niektórzy robią kotlety jajeczne, a ja zdecydowałem się na przygotowanie pysznych, kruchych ciasteczek z rabarbarem.

Wersja, którą Wam przedstawiam to takie mini chaczapuri, lecz wy możecie je zrobić w dowolnej formie. Możecie mieć np. ciasteczka kwadratowe zawinięte w kopertę, albo mogą to być typowe pierożki. Nie ma się czym przejmować, ponieważ samo ciasto w sobie jest tak delikatne i smaczne, że na pewno na 1 ciasteczku się nie skończy wasza przygoda.

Zapraszam Was zate do wypróbowania przepisu i podzieleni się ze mną efektami swojej kulinarnej pasji na fanpage, lub na instagramie, oznaczając mnie pod zdjęciem.

Link do mojego fanpage na facebooku to: www.facebook.com/ciastecznik

A na instagramie znajdziecie mnie jako daniel.coceancig

(Visited 1 724 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

Ugotowane żółtka rozgnieć widelcem. Dodaj miękkie masło oraz resztę składników. Wszystko razem zagnieć ręcznie bądź przy użyciu robota kuchennego na jednolitą masę (powinna być zwarta i plastyczna).

2
Zrobione

Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 0,5 cm.
Powycinaj prostokąty o wymiarach 6x3 cm. Wstaw ciasto do zamrażarki na 10 minut.
Zmrożone ciasteczka przełoż na papier do pieczenia w odstępach 2 cm. Pozostaw na blacie do rozmrożenia.

3
Zrobione

Nadzienie

Rabarbar dobrze umyj i pokrój w 1 cm kawałki. Zasyp cukrem i odstaw na 10 minut, by rabarbar puścił soki. Przełóż rabarbar na patelnię i smaż do całkowitego rozgotowania (powinna powstać "pulpa").

4
Zrobione

Krótsze krawędzie ciasta (te co mają po 3 cm) sklej razem by powstała łódeczka. Do środka każdej łódeczki daj około 1 łyżeczki nadzienia rabarbarowego. Ciastka wstaw do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z opcją termoobieg i piecz przez około 15-20 minut (aż ciasto będzie miało złoty kolor). Po upieczeniu pozostaw do wystygniecia i obsyp obficie cukrem pudrem.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Mazurek orzechowy
poprzendi
Orzechowy mazurek z czekoladą
Ciasto gora lodowa
następny
Ciasto góra lodowa
Mazurek orzechowy
poprzendi
Orzechowy mazurek z czekoladą
Ciasto gora lodowa
następny
Ciasto góra lodowa

Dodaj komentarz