0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto kruche
150 g masło
50 g cukier
2 łyżki mleko
1 szt. żółtko
80 g mąka pszenna
Brownie
3 szt. jajka
200 g czekolada gorzka
1 szt. cukier brązowy
0.5 łyżeczki proszek do pieczenia
1 łyżka kakao
Beza
2 szt. białka
100 g cukier

Tarta brownie

Wykonanie ciasta nie zajmie wam wiele czasu i pozwoli cudownie ugościć niespodziewanych gości.

  • 60 minut
  • Średnie

Składniki

  • Ciasto kruche

  • Brownie

  • Beza

Wskazówki

Udostępnij

Tarta brownie

Tarta brownie coś bardzo szybkiego i pysznego!

Dostałem na urodziny 2 palniki i nie mogłem się oprzeć by zrobić coś pysznego w tych foremkach, i zdecydowanie człowiek lepiej się czuje jak piecze sobie ciastka z głębi serca 🙂

Jeszcze raz bardzo dziękuję za wszystkie prezenty!

Wracając do ciasta… wydawać się może, że jest suche. Jednak nic bardziej mylnego, może to ze względu na to, że brownie w piecu jest tylko 10 minut dzięki czemu ma płynny środek po przekrojeniu :))

Proste, szybkie i smaczne. Coś jak ten filet z ryby 😉

(Visited 967 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto kruche

Wszystkie składniki razem poszatkuj i zagnieć szybko ciasto. Możesz to zrobić przy pomocy robota kuchennego z ostrzami.
Foremki o średnicy 10 cm wyłóż kruchym ciastem i zapiecz wstępnie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Piecz ciasto przez 12 minut.
Warto nakłuć ciasto widelcem by miało którędy powietrze uciekać, a dzięki temu ciasto się nie podniesie w górę.

2
Zrobione

Brownie

Jajka zmiksuj razem z cukrem na jasną i puszystą masę.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej bądź w mikrofalówce. Dodaj cienkim strumieniem do jajek i ciągle miksuj. Dodaj przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj.
Ciasto przelej do wcześniej lekko wypieczonego kruchego ciasta i piecz w piekarniku przez około 10-15 minut w temperaturze 170 stopni.

3
Zrobione

Beza

Cukier wymieszaj z białkami i lekko podgrzej na parze aż się cukier rozpuści. Warto od czasu do czasu to mieszać, dzięki czemu nie zrobi się jajecznica. Zdejmij garnek z kąpieli i ubijaj białka mikserem.
Ubijaj całość przez około 10 minut aż zrobi się ładna i błyszcząca beza. Przełóż do rękawa cukierniczego i wyszprycuj beziki w koło i opal palnikiem.
Ciasto powinno być lekko lejące w środku.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Tort bezowy z brownei
poprzendi
Tort bezowy z brownie
Ciasto skorupka
następny
Ciasto skorupka
Tort bezowy z brownei
poprzendi
Tort bezowy z brownie
Ciasto skorupka
następny
Ciasto skorupka

Dodaj komentarz