0 0
Karpatka z kruszonką

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto
1 szkl. zimna woda
1,5 szkl. mąka pszenna
2 łyżki cukier
6 szt. jajka
szczypta sól
120 g masło
Krem
200 g masło
2 opakowania budyń waniliowy
3 szkl. mleko
1/2 szkl. cukier
Kruszonka
100 g masło
100 g cukier
200 g mąka pszenna

Karpatka z kruszonką

  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Krem

  • Kruszonka

Wskazówki

Udostępnij

Karpatka z kruszonką

Karpatka z kruszonką jest 3 przepisem na moim blogu, i jednocześnie kolejną modyfikacją tego tradycyjnego ciasta. Na blogu znajdziecie jeszcze przepis na tradycyjną karpatkę oraz karpatkę czekoladową. Ta wersja wg mnie jest najsmaczniejsza. Z calym szacunkiem dla każdej mamy i  babci, które robiły zwykłą karpatkę. Jednak karpatkę z kruszonką muszą przygotować obligatoryjnie! To ciasto wg mnie smakuje fenomenalnie i na pewno zasmakuje każdemu karpatkożercy.

Co mnie zainspirowało do przygotowania tego ciasta? Francuskie cukiernictwo – to jest odpowiedź, ponieważ piękne francuskie ptysie są właśnie z kruszonką. Czy przepis jest skomplikowany w wykonaniu? Absolutnie NIE! Efekt końcowy zdecydowanie będzie się różnił od zwykłej karpatki (mniej falista góra) jednak wart poświęcenia.

Jakie rady podczas pieczenia karpatki? Karpatkę pieczemy w wysokiej temperaturze ponieważ musimy odparować wodę z ciasta parzonego!

Co może nie wyjść? Moją największą bolączką zawsze był krem na bazie masła. Bardzo łatwo dało się go zwarzyć i tracił na aksamitności. Musimy pamiętać zatem o podstawowej rzeczy. Temepratura budyniu musi być bardzo podobna do temperatury masła. Jeżeli dodamy do ciepłego/w temp. pokojowej masła, budyń wyciągnięty z lodówki, no to mamy sporą szansę, że coś się spiep..y.

Nie dajmy się zatem grudkowatym kremom i przygotujmy wspaniałą karpatkę!

(Visited 2 652 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

W garnku zagotuj wodę z masłem, a następnie je rozpuść. Zmniejsz siłę palnika by nic się nie przypaliło. Do masła i wody dodaj mąkę, i "smaż" ciasto w garnku przez 4-5 minut. Mieszaj je dość często, najlepiej przy pomocy drewnianej łyżki. Pilnuj by ciasto się nie przypaliło do garnka. Zdejmij ciasto z ognia i odstaw do ostygnięcia.

2
Zrobione

Ciasto c.d.

Przy użyciu miksera dodawaj po 1 jajku cały czas mieszając. Blachę o wymiarach 27x34 cm wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką. Rozłóż połowę ciasta na blaszce i rozprowadź przy pomocy szpatułki, tak by powstała cienka warstwa. Najlepiej szpatułkę cały czas moczyć w ciepłej wodzie by ciasto do niej nie przywierało.

3
Zrobione

Kruszonka

Utrzyj kruszonkę z podanych składników. Możesz rozgnieść ją widelcem jeżeli nie posiadasz robota kuchennego z funkcją szatkowania.
Kruszonkę rozsyp na 1 części ciasta.

4
Zrobione

Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na termoobiegu i piecz przez 20 minut. Pozostaw do wystygnięcia po upieczeniu na jakieś 15 min.

5
Zrobione

Krem

W 250 ml mleka (1 szklance) wymieszaj budynie, oraz cukier. Pozostałą część mleka zagotuj. Dodaj budynie do mleka i cały czas mieszaj energicznie by się nie przypalił budyń, gdy budyń będzie już gęsty, zdejmij go z palnika i pozostaw do ostygnięcia.

6
Zrobione

W misce utrzyj masło na jasną masę i cały czas miksując dodawaj po 1 łyżce ostudzonego budyniu. Gdy dodasz już cały budyń do masy, przełóż ją na upieczone ciasto i przykryj kolejnym blatem. Ciasto bardzo dobre smakuje obsypane cukrem pudrem.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Beza z kremem kawowym
poprzendi
Beza z kremem kawowym
Tarta z zapiekanym kremem
następny
Tarta z kremem migdałowym
Beza z kremem kawowym
poprzendi
Beza z kremem kawowym
Tarta z zapiekanym kremem
następny
Tarta z kremem migdałowym

Dodaj komentarz