Składniki
-
Ciasto
-
600 g mąka pszenna
-
6 szt. żółtko
-
200 g masło
-
120 g cukier
-
1 i 1/3 szkl. mleko
-
50 g świeże drożdże
-
Dodatkowo
-
2 opakowania cynamon
-
150 g masło
-
150 g cukier
Wskazówki
Bułeczki cynamonowe
Nadchodząca jesień aż krzyczy: DAJCIE MI CYNAMONU! Oj tak. Przepisy które teraz nadejdą będą w jesiennych smakach. Bułeczki cynamonowe to dopiero początek i mam nadzieję, że wśród przepisów, które trafią na bloga znajdziecie swój ulubiony.
Pyszne bułeczki cynamonowe to ciasto drożdżowe z ogromną ilością masła, cynamonu i cukru. Zdecydowanie ten przepis nie jest dla osób, które trzymią dietę. Mogę wam jedynie powiedzieć, że będzie to świetny przerywnik w pracy do kawki. Chciałbym abyście skusili sie na pieczenie własnych przekąsek do pracy. Wierzcie mi gdy już raz skosztujecie smak swojego domowego ciasta drożdżowego to już nigdy więcej nie będziecie chcieli skosztować nic innego.
Zatem kochani! Bawcie się pieczeniem i poczujcie zapach domowego ciasta w swych domach!
Kroki
1
Zrobione
|
CiastoDrożdże pokrusz do miseczki. Zasyp je 1 łyżeczką cukru i cały czas ucieraj aż staną się płynne. Możesz to robić zewnętrzną częścią łyżeczki. |
2
Zrobione
|
Wyrośnięty zaczyn połącz z przesianą mąką, Przesianie mąki sprawia, że ciasto staje się jeszcze bardziej delikatne. |
3
Zrobione
|
.W osobnej misce zmiksuj żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Rozpuść również masło w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Do mąki dodaj żółtka oraz mleko. Wyrób wstępnie ciasto, a następnie dodaj masło. Wyrób ciasto przez około 10-15 minut aż będzie sprężyste. |
4
Zrobione
|
Wyrobione ciasto przykryj ścierką lub zawiń w folię spożywczą miskę i odstaw na 1-2 godziny do wyrośnięcia. |
5
Zrobione
|
Gdy ciasto już urośnie uderz w nieco pięścią. Wyłóż na stolnię i energicznie je wyrób jeszcze przez chwilę. |
6
Zrobione
|
DodatkowoMasło rozpuść w miseczce i połącz z 1 opakowaniem cynamonu oraz 100 g cukru. Posmaruj kule z wierzchu i wstaw do piekanrika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 35 minut. |