Składniki
-
Farsz
-
2 kg jabłka
-
1/2 sok z cytryny
-
1 opakowanie cynamon
-
2 szt. laska cynamonowa
-
4 szt. ziele angielskie
-
1 szkl. cukier brązowy
-
4 ziarna pieprz
-
1/2 szkl. alkoholśliwowica, lub rum
-
Ciasto
-
400 g mąka pszenna
-
2 szt. żółtko
-
200 g masło
-
150 g cukier
-
2 łyżeczki proszek do pieczenia
-
Kruszonka
-
100 g masło
-
50 g mąka migdałowa
-
150 g mąka pszenna
-
100 g cukier
-
Dodatkowo
-
3 łyżki kakao
Wskazówki
Podwójnie przekładany jabłecznik
Uwielbiam jesień! Zapach jabłek, cynamonu i smak orzechów. Nie chodzi tutaj o to, że przeszkadza mi gorąc pięknych letnich dni. Jestem bardzo ciepłolubny i nigdy nie narzekam, że jest za gorąco. Jednak nasza polska jesień jest przecudowna. Piesze wędrówki po lesie w poszukiwaniu aromatycznych grzybów, czy piękny kolor lasu mieniący się wszystkimi możliwymi odcieniami żółci i czerwieni. By nie zamulać pierdołkowatymi opowiastkami przejdźmy do przepisu 🙂
Podwójnie przekładany jabłecznik to taki trochę eksperyment, bo nigdy wcześniej nie przekładałem jabłek ciastem. Teraz się zdecydowałem i muszę Wam zdradzić świetny patent na ciasto by nie namokło sokiem z jabłek! Oczywiście do samej ciepłej szarlotki idealnie pasują lody więc takie połączenie lata i jesieni to idealna kombinacja.
Zatem co zrobić by ciasto kruche nie namokło podczas pieczenia z mocno puszczającymi sok owocami?
- Po pierwsze podpieczcie wcześniej samo ciasto. Nie nakładajcie na surowe ciasto owoców, bo wtedy cały sok zostanie wchłonięty przez kruchy spód i zamiast pysznie kruchego ciasta będziecie mieli namoczony zakalec.
- Po drugie upieczony spód obsypcie kakao. Jets to pewnego rodzaju warstwa izolacyjna, która zapobiegnie namoczeniu ciasta sokiem z owoców. Ja uważam, że kakao idealnie pasuje do jabłek i wzbogaca smak tego jabłecznika.
Jeżeli zastosujecie się do tych 2 wskazówek wasza szarlotka będzie hitem najbliższych spotkań z znajomymi!
Kroki
1
Zrobione
|
FarszJabłka pokrój w większą kostkę i wrzuć do garnka razem z resztą składników do przygotowania farszu. |
2
Zrobione
|
CiastoWszystkie składniki na ciasto razem poszatkuj lub wrzuć do robota kuchennego i zmiksuj do powstania jednolitej masy. |
3
Zrobione
|
Blachę o wymiarach 33x27 wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie formy rozprowadź połowę ciasta kruchego. Drugą połowę rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na wymair formy i wstaw do zamrażarki. |
4
Zrobione
|
Podpieczone ciasto obsyp kakao. Rozłóż na wierzchu połowę jabłek i przykryj drugą częścią zamrożonego ciasta. Ponakłuwaj ciasto widelcem by miałą któredy uciec para z owoców. Wstaw ponownie do piekarnika na 10 minut. |
5
Zrobione
|
KruszonkaZ wszystkich składników potrzebnych do wykonania kruszonki zagnieć ciasto. Możesz to zorbić ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. |
6
Zrobione
|
CiastoPonownie obsyp wierzch upiecoznego ciasta kakao. Na podpieczonej 2 części ciasta rozłóż pozostałą część jabłek. Obsyp z wierzchu kruszonką i wstaw do piekarnika na 20 minut. |