0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Krem
4 szt. żółtko
2 szt. białka
100 g cukier puder
500 g mascarpone
25 ml Amaretto
Dodatkowo
200 g paczka biszkoptów
250 ml mocna kawa
3 łyżki kakao

Tiramisu

Podzielcie się swoimi opiniami na temat tego jak Wam smakuje tiramisu.

  • 45 minut
  • Porcji 9
  • Średnie

Składniki

  • Krem

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Tiramisu

Tiramisu to tradycyjny włoski deser na bazie mascarpone,jajek oraz biszkoptów nasączonych kawą. Mogę Wam szczerze powiedzieć, że uwielbiam ten deser. Jest lekki, przyjemny i do tego nie jest mdły! No tak niemożliwe, ale jednak prawdziwe. Z taką ilością kremu jaką on ma w sobie jest na prawdę bardzo dobry.

Skąd chęć na taki deser? Powiem Wam, że po obejrzeniu odcinka Bake Off – Ale Ciacho i licznych porażkach uczestników zastanowiłem się czy to faktycznie jest takie trudne. Długo nie czekając następnego dnia zakupiłem mascarpone no i moje wsiowe kurze jajka. Tiramisu wyszło idealne! A efektem mojego sukcesu była zmiana tradycyjnej receptury w coś bardziej unikatowego, czyli w Pomarańczimisu, na które przepis znajdziecie o tutaj

Mam nadzieję, że ten przepis będzie dla Was równie prosty i przyjemny co dla mnie, życzę Wam powodzenia.

(Visited 2 781 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Żółtka ubij na parze przez mniej więcej 2-3 minuty z 50 g cukru pudru. Zdejmij je z pary i dalej ubijaj przez kolejne 5 minut. Gdy masa będzie już puszysta i bardzo jasna użyj trzepaczki do jajek i mieszaj masę dodając po 1 łyżce mascarpone. Nie należy tego robić nazbyt energicznie by się nie pozbyć nadmiaru powietrza.

2
Zrobione

Ubij białka na sztywno z odrobiną soli. Gdy białka będą już zwarte dodawaj po 1 łyżce cukru pudru z pozostałych 50 g. i oczywiście ciągle miksuj. Gdy białka będą już błyszczące dodaj w 2 turach je do masy z mascarpone i delikatnie wszystko wymieszaj aby nie było grudek.

3
Zrobione

W dużym naczyniu namocz biszkopty, tak maksymalnie przez 1 sekundę.. Nie powinny one zbyt mocno naciągnąć kawąm ponieważ i tak część masy kremowej wpiją.

4
Zrobione

W pucharkach bądź szklanej kwadratowej misce ułóż biszkopty nasączone w kawie, posyp kakao i na wierzch nałóż krem. Powtórz zabieg tak mniej więcej trzykrotnie, aż miska będzie wypełniona. Na samym końcu obsyp wierzch kremu kako. Oczywiście całość przechowuj w lodówce.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Makaroniki z czarną porzeczką
poprzendi
Makaroniki z czarną porzeczką
Drożdżowe z rabarbarem
następny
Drożdżowe z rabarbarem
Makaroniki z czarną porzeczką
poprzendi
Makaroniki z czarną porzeczką
Drożdżowe z rabarbarem
następny
Drożdżowe z rabarbarem

Dodaj komentarz