0 0
Tort komunijny

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Mus z białej czekolady
100 g biała czekolada
250 ml mleko
30 g płatki kukurydziane
12 g żelatyna
200 g śmietana 36%
50 g zimna woda
Żelka
75 g truskawki
100 g jeżyny
3 łyżki sok z cytryny
Dacquoise
1 szt. białka
45 g mąka migdałowa
30 g orzechy laskowe
25 g cukier
60 g cukier puder
Biszkopt
1 szt. jajka
25 g cukier
50 g mąka pszenna
12 g masło
1 łyżka skórka z cytryny
Chrupka
100 g czekolada mleczna
20 g ryż preparowany
Lustrzana polewa
3 łyzki zimna woda
120 g cukier
125 g syrop glukozowy
80 g mleko skondensowane
240 g biała czekolada
1 łyżeczka barwnik biel tytanowa
60 g zimna woda
13 g żelatyna

Tort komunijny

Kombinacje smakowe w tych tortach to Wasz wybór. Ważny jest natoiast proces przygotowania bo to on sprawia, że torcik wygląda perfekcyjnie.

  • 260 minut
  • Porcji 12
  • Trudne

Składniki

  • Mus z białej czekolady

  • Żelka

  • Dacquoise

  • Biszkopt

  • Chrupka

  • Lustrzana polewa

Wskazówki

Udostępnij

Tort komunijny

Tort komunijny to jedna z moich propozycji dla osób, któe zdecydowały się na przygotowanie ciasta we własnym zakresie. Do wykonania tego tortu nie potrzebujecie niesamowicie skomplikowanych przyborów. Na pewno potrzebna będzie forma/rant o średnicy 18 oraz 14 cm. Dodatkowo plusem będzie taśma foliowa do wyłożenia boku tortownicy.

W przepisie rzecz jasna wykorzystane są makaroiniki do dekoracji na które przepis znajdziecie również na blogu: https://ciastecznik.pl/recipe/makaroniki-pomaranczowe/ oraz przepis na lemon curd: https://ciastecznik.pl/recipe/lemon-curd/

Ciasto składa się z następujących elementów:

  • polewa lustrzana
  • mus z białej czekolady
  • żelka truskawkowo-jeżynowa
  • beza orzechowa
  • biszkopt cytrynowy
  • chrupiący spód z mlecznej czekolady i ryżu preparowanego
(Visited 6 584 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Żelka

Płaską deskę obłóż folią spożywczą i wstaw razem z rantem 14 cm do zamrażarki. Owoce wraz z sokiem z cytryny powoli rozgotuj na niewielkim ogniu i pozostaw do lekkiego schłodzenia. Przelej owoce do zmrożonego rantu położonego na desce i wstaw do zamrażarki na 3 godziny.

2
Zrobione

Beza orzechowa

Białko ubij na sztywno, a pod koniec ubijania dodawaj po 1 łyżce cukru.
Wymieszaj cukier puder z przesianą mąką migdałową. Dodaj mieszankę do ubitych białek oraz dodaj posiekane orzechy laskowe. Wyszprycuj bezę na papier do pieczenia tworząc okręg o średnicy 14 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 13 minut. Po upieczeniu wykrój okrąg o średnicy 14 cm (beza nieco "puchnie" podczas pieczenia).

3
Zrobione

Biszkopt

Rozpuść masło w kąpieli wodnej bądź w mikrofalówce. Odstaw do wystygnięcia na bok. Jajko ubij razem z cukrem na jasną i puszystą masę (koło 5 minut miksowania). Dodaj 1 łyżkę ubitego białka do masła i wymieszaj. Do ubitych białek z cukrem dodaj przesianą mąkę oraz skórkę z cytryny i całość delikatnie wymieszaj. Na sam koniec dodaj masło i ponownie wymieszaj wszystko do momentu połączenia składników. Wypiecz biszkopt o średnicy 18 stopni w temperaturze 170 stopni w razie potrzeby zetnij wierzch po upieczeniu by wyrównać. Przed użyciem dobrze wystudź biszkopt.

4
Zrobione

Mus

Płatki kukurydziane namocz w mleku przez około 20 minut, a następnie przelej przez sito i odciśnij nadmiar mleka z płatków. Żelatynę rozpuść w 50 g zimnej wody i odstaw na bok do napęcznienia.
Podgrzej mleko do temperatury 40 stopni i dodaj białą czekoladę oraz żelatynę. Całość mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia.
W misie miksera ubij na 3/4 śmietanę i cały czas mieszając wlej mleko z białą czekoladę.

5
Zrobione

Składanie

Podobnie jak w przypadku żelki rant o średnicy 18 cm dobrze jest wcześniej trzymać przez 1 godzinę w zamrażarce. Wyłóż środek rantu taśmą przeźroczystą i wlej mus do formy. Zanurz żelkę, następnie bezę a na samej górze połóż biszkopt cytrynowy. Wstaw całość do zamrażarki najlepiej na całą noc.

6
Zrobione

Polewa

Żelatynę zalej 60 g zimnej wody, i odstaw na bok do napęcznienia. Syrop glukozowy, wodę oraz cukier zagotuj do temperatury 108 stopni. Zdejmij z palnika i dodaj mleko skondensowane. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj żelatynę oraz białą czekoladę i odstaw na bok na 2 minuty. Całość zblenduj na niskich obrotach i dodaj barwnik i ponownie całość zblenduj.

7
Zrobione

Chrupka

Rozpuść czekoladę i wymieszaj ją z ryżem preparowanym. Rant o średnicy 18 cm wypełnij równomiernie czekoladą z ryżem i odstaw do stężenia do lodówki.

8
Zrobione

Składanie

Dobrze zmrożony tort połóż na kratce i oblej równomiernie polewą schłodzoną do temperatury 40 stopni. Przełóż torcik na chrupkę i udekoruj makaronikami i ew. chrupkami corn flakes pomalowanymi na złoto.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Monodeser
poprzendi
Monoporcje
Odwrócony jogurtowiec z rabarbarem
następny
Odwrócony jogurtowiec z rabarbarem
Monodeser
poprzendi
Monoporcje
Odwrócony jogurtowiec z rabarbarem
następny
Odwrócony jogurtowiec z rabarbarem

Komentarz Ukryj komentarze

Dodaj komentarz