0 0
Tartaletki owocowe

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Krem
1/2 szkl. sok z cytryny
40 g mąka kukurydziana
1/2 szkl. cukier
20 g mleczko kokosowe twarda część
20 g olej kokosowy
1/4 łyżeczki kurkuma
Dodatkowo
1 arkusz ciasto francuskie
2 szt. truskawki
2 szt. kiwi
3 szt. mandarynki
1 szt. białko
gałązka winogrono
Nappage
200 g dżem morelowy
2 łyżki woda

Tartaletki owocowe

Mini tartaletki z ciasta francuskiego z owocami

  • Średnie

Składniki

  • Krem

  • Dodatkowo

  • Nappage

Wskazówki

Udostępnij

Tartaletki owocowe

Będzie to świetny pomysł na przygotowanie szybkich przekąsek dla swoich gości. Możecie je wykorzystać podczas imprezy urodzinowej, czy nawet na komunii dzieci. Nie są skomplikowane w wykonaniu i to wyłącznie dlatego, że skorzystałem z gotowego ciasta francuskiego. Osobiście polecam to z Auchan – francuskiego pochodzenia. To jest jedyne ciasto, które znalazłem i ma w składzie prawdziwe masło a nie tłuszcz utwardzony. Podczas tego przepisu dowiecie się również jak przygotować nappage, czyli charakterystyczną galaretkę, którą się widuje na tartach w supermarkecie. Piekarnie korzystają z gotowej polewy, która jest sprzedawana w wiadrach i nie do końca wiadomo co jest w środku. My przygotujemy taką polewę samodzielnie.

Na czym będą owoce? Wykorzystam do tego celu wegański lemon curd na który przepis znajdziecie o tutaj: wegański lemon curd  zdecydowałem się na to wypełnienie, ponieważ kwasowość tego kremu zdecydowanie umili nam konsumpcję tego deseru w połączenia z ogromną ilością cukru pudur.

(Visited 777 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Krem

Sok z cytryny, cukier oraz mąkę kukurydzianą zagotuj w garnuszku na średniej mocy palnika. Masa powinna solidnie zgęstnieć i nabrać strukturę kleiku (pamiętaj o mieszaniu). Do masy dodaj odrobinę kurkumy. Zdejmij masę z palnika i dodaj olej kokosowy oraz twardą część mleczka kokosowego. Całość dokładnie wymieszaj (najlepiej trzepaczką).

2
Zrobione

Ciasto

Rozłóż arkusz ciasta francuskiego. Przy pomocy linijki zaznacz nożem identyczne kwadraty (moje miały po 5 cm). W co 2 kwadracie wytnij wykrawarką okrągły otwór.
Rozłóż kwadraty bez dziurki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj kwadrat roztrzepanym jajkiem i nałóż na górę kwadrat z wyciętym otworem. Posmaruj ponownie roztrzepanym jajkiem.
Powtórz czynność z wszystkimi kwadratami.
Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz do mocnego zarumienienia (około 12-15 minut) w temperaturze 200 stopni. Odstaw ciastka po upieczeniu do wystygnięcia.

3
Zrobione

Nappage

Dżem morelowy podgrzej w garnuszku razem z wodą tylko do zmiany konsystencji na plynną (masa nie powinna przekroczyć 50 stopni). Przetrzyj dżem przez sitko. Powstały mus odstaw na bok do całkowitego schłodzenia.
Dżem morelowy jest najbardziej neutralny w smaku. Jeżeli robicie tartę tylko z truskawkami możecie do tego celu wykorzystać dżem truskawowy, który jeszcze bardziej podkręci smak owoców.

4
Zrobione

Każde ciasto obsyp obficie cukrem pudrem i nałóż do środka ciastka odrobinę kremu. Na wierzchu ułóż owoce. Posmaruj nappage (galaretką). Wstaw do lodówki do steżenia galaretki.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Sernik kładziony na ciasto
następny
Makaroniki serduszka
poprzendi
Sernik kładziony na ciasto
następny
Makaroniki serduszka

Dodaj komentarz