0 0
Jabłecznik z szarą renetą

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Kruche ciasto
200 g masło
1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
400 g mąka pszenna typ 450
1 szt. jajka
110 g cukier puder
Farsz
2,5 kg jabłka
2 łyżeczki żelatyna
7 łyżek zimna woda
1/2 szkl. cukier w zależności od kwasowości jabłek
1 szt. sok z cytryny
1/2 łyżeczki kardamon
1/2 łyżeczki gałka muszkatałowa
Kruszonka
100 g masło
100 g cukier
200 g mąka pszenna typ 450

Jabłecznik z szarą renetą

Jeżeli lubicie bardziej spieczone ciasto to nie bójcie się zostawić je na kilka minut w piecu.

  • Średnie

Składniki

  • Kruche ciasto

  • Farsz

  • Kruszonka

Wskazówki

Udostępnij

Jabłecznik z szarą renetą

To takie tradycyjne ciasto i w sumie bardzo proste w wykonaniu. Wydaje mi się, że jest to pozycja obowiązkowa w każdym zeszycie z przepisami. Co w tym cieście jest cudownego? A to, że jest jednocześnie lekko kwaśne i słodkie.

Sezon na jabłka teraz mamy pełną parą. Na targu dostaniecie je za niecałe 2 zł, a szara reneta czyli nasze polskie jabłko ma swój sezon. Zawsze możecie zdecydować się na użycie innych jabłek, które są dostępne akurat pod ręką, lecz starajcie się wybierać odmiany mniej słodkie. Przepis jest przygotowany właśnie dla kwaśnych jabłek, więc zawsze myślcie podczas pieczenia. Jeżeli jabłuszka będą słodkie to dajcie nieco mniej cukru, jeżeli będą za bardzo kwaśne dodajcie go nieco więcej.

Czy warto dodawać cytrynę do jabłek? Ja uważam, że jest to niemalże konieczne! Dzięki cytrynie jabłka nie tracą swojego jasnego koloru, i nie robią się sine po paru godzinach. Uwierzcie lub nie, zdjęcia ciasta robiłem 2 dni po upieczeniu czyli jabłka już trochę leżały a nawet odrobinę nie pociemniały.

(Visited 2 119 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto kruche

Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta kruchego powinny być zimne.
Masło, mąkę, proszek do pieczenia i jajko poszatkuj razem. (Możesz również ciasto wyrobić w robocie kuchennym).
Gdy ciasto będzie drobno poszatkowane zagnieć je do postaci kuli.
Rozwałkuj ciasto na papierze, tak by miało wymiar 25x32 cm. (jak dno formy). Wstaw ciasto do zamrażarki na 30 minut.

2
Zrobione

Schłodzone ciasto przełóż do formy o wymiarach 25x32 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni.

3
Zrobione

Nadzienie

Jabłka typu szara reneta obierz i pozbądź się gniazda. Część jabłek (1,5 kg) pokrój w większe kawałki i wrzuć do garnka razem z cukrem i sokiem z cytryny. Zblenduj jabłka na pulpę i gotuj przez około 5 minut. Gdy mus jabłkowy się zagotuje dodaj żelatynę napęczniałą w zimnej wodzie. Wymieszaj całość.
Pozostałą część jabłek pokrój w kostkę 1 cm i dodaj do musu razem z przyprawami. Dokładnie wymieszaj całość.

4
Zrobione

Kruszonka

Wszystkie składniki zagnieć razem do powstania jednolitej masy.

5
Zrobione

Na podpieczone ciasto wyłóż przygotowany mus i wygładź. Na wierzchu rozsyp kruszonkę. Wstaw ciasto do piekarnika na 20 minut (aż kruszonka z wierzchu się ładnie zarumieni). Po upieczeniu udekoruj ciasto polewą lukrową.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Marchewkowe na maśle
poprzendi
Marchewkowe na maśle
Makówki
następny
Makówki
Marchewkowe na maśle
poprzendi
Marchewkowe na maśle
Makówki
następny
Makówki

Dodaj komentarz