Składniki
-
Kruche ciasto
-
200 g masło
-
1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
-
400 g mąka pszennatyp 450
-
1 szt. jajka
-
110 g cukier puder
-
Farsz
-
2,5 kg jabłka
-
2 łyżeczki żelatyna
-
7 łyżek zimna woda
-
1/2 szkl. cukierw zależności od kwasowości jabłek
-
1 szt. sok z cytryny
-
1/2 łyżeczki kardamon
-
1/2 łyżeczki gałka muszkatałowa
-
Kruszonka
-
100 g masło
-
100 g cukier
-
200 g mąka pszennatyp 450
Wskazówki
Jabłecznik z szarą renetą
To takie tradycyjne ciasto i w sumie bardzo proste w wykonaniu. Wydaje mi się, że jest to pozycja obowiązkowa w każdym zeszycie z przepisami. Co w tym cieście jest cudownego? A to, że jest jednocześnie lekko kwaśne i słodkie.
Sezon na jabłka teraz mamy pełną parą. Na targu dostaniecie je za niecałe 2 zł, a szara reneta czyli nasze polskie jabłko ma swój sezon. Zawsze możecie zdecydować się na użycie innych jabłek, które są dostępne akurat pod ręką, lecz starajcie się wybierać odmiany mniej słodkie. Przepis jest przygotowany właśnie dla kwaśnych jabłek, więc zawsze myślcie podczas pieczenia. Jeżeli jabłuszka będą słodkie to dajcie nieco mniej cukru, jeżeli będą za bardzo kwaśne dodajcie go nieco więcej.
Czy warto dodawać cytrynę do jabłek? Ja uważam, że jest to niemalże konieczne! Dzięki cytrynie jabłka nie tracą swojego jasnego koloru, i nie robią się sine po paru godzinach. Uwierzcie lub nie, zdjęcia ciasta robiłem 2 dni po upieczeniu czyli jabłka już trochę leżały a nawet odrobinę nie pociemniały.
Kroki
1
Zrobione
|
Ciasto krucheWszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta kruchego powinny być zimne. |
2
Zrobione
|
Schłodzone ciasto przełóż do formy o wymiarach 25x32 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni. |
3
Zrobione
|
NadzienieJabłka typu szara reneta obierz i pozbądź się gniazda. Część jabłek (1,5 kg) pokrój w większe kawałki i wrzuć do garnka razem z cukrem i sokiem z cytryny. Zblenduj jabłka na pulpę i gotuj przez około 5 minut. Gdy mus jabłkowy się zagotuje dodaj żelatynę napęczniałą w zimnej wodzie. Wymieszaj całość. |
4
Zrobione
|
KruszonkaWszystkie składniki zagnieć razem do powstania jednolitej masy. |
5
Zrobione
|
Na podpieczone ciasto wyłóż przygotowany mus i wygładź. Na wierzchu rozsyp kruszonkę. Wstaw ciasto do piekarnika na 20 minut (aż kruszonka z wierzchu się ładnie zarumieni). Po upieczeniu udekoruj ciasto polewą lukrową. |