Składniki
-
Beza
-
4 szt. białka
-
240 g cukier
-
1 łyżeczka ocet
-
1 łyżeczka mąka ziemniaczana
-
Sos truskawkowy
-
200 g truskawki
-
1/2 szt. sok z cytrynyz połówki cytryny
-
50 g cukier
-
Krem
-
250 g mascarpone
-
200 g śmietana 36%
-
3 łyżki cukier puder
-
Dodatkowo
-
200 g truskawki
Wskazówki
Pavlova z truskawkami
Pyszna i chrupiąca z zewnątrz beza to królowa każdych imprez plenerowych. Jako, że sezon na truskawki w pełni to mam nadzieję, że na waszych stołach zagości również ona.
Kroki
1
Zrobione
|
BezaBiałka ubij na sztywno. |
2
Zrobione
|
KremUbij śmietanę. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i ponownie wszystko zmiksuj. Dodaj mascarpone i zmiksuj do połączenia składników. |
3
Zrobione
|
SosTruskawki razem z cukrem i sokiem z cytryny rozgotuj (około 10 min. gotowania). Zblenduj i przetrzyj przez sito by pozbyć się pestek. |
4
Zrobione
|
Na wierzchu bezy rozprowadź krem i udekoruj bezę świeżymi truskawkami oraz oblej ją sosem truskawkowym. Możesz podać sos również w dzbaneczku by każdy mógł polać sobie bezę wg uznania. |