0 0
Owocowa kostka

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto
160 g mąka pszenna
120 g cukier
50 g masło
2 łyżeczki proszek do pieczenia
6 szt. jajka
Krem
2 opakowania budyń waniliowy
800 g mleko
200 g masło
4 łyżki cukier
Lemon curd
100 g sok z cytryny
120 g cukier
1 łyżeczka mąka kukurydziana
80 g masło
jajka 2 szt.
Dodatkowo
500 g truskawki
150 g maliny
200 g czarna porzeczka
100 g jagody
2 opakowania galaretka truskawkowa

Owocowa kostka

  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Krem

  • Lemon curd

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Owocowa kostka

Przepis miał już dawno temu trafić na blog lecz z powodu ogromu prac księgowego, remonty przy domu i inne dziwne historie spowodowały, że przepis leżał w szufladzie. Zebrałem się w sobie  postanowiłem dla Was przygotować pyszne ciasto z galaretką, biszkoptem i owocami. Owocowa kostka to klasyka, lecz czasem mam ochotę na klasyczne ciasto bo one są najlepsze na niedzielne popołudnia.

Ciasto zawiera tradycyjny biszkopt upieczony w blaszce o wymiarach 27×33 cm, krem budyniowy z lemon curd oraz ogromną ilość owoców. Ja zdecydowałem się na owoce sezonowe w postaci truskawek, czarnej porzeczki, malin i jagód. Jest to wersja “czerwona” lecz możecie też postawić na wersję pomarańczową np. z kawałkami moreli, brzoskwiń i nektarynek. Świeże owoce się sprawdzą jak i również te z puszki  (wybierajcie te z najmniejszą zawartością cukru w zalewie). Ciasto warte zapisania ponieważ możecie je przygotować nie tylko w okresie letnim ale również na zimę. Poniżej przedstawiam wam przepis.

(Visited 477 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Biszkopt

W misie miksera zmiksuj całe jajka razem z cukrem na jasną i puszystą masę (miksuj około 10 minut w robocie kuchennym). W międzyczasie rozpuść masło w mikrofalówce lub na parze.
Gdy masa będzie puszysta i niemalże biała dodaj łyżkę masy do roztopionego i przestudzonego masła, i wymieszaj te 2 składniki razem.
Do jajek dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj delikatnie całość szpatułką i dodaj na koniec masło. Ponownie delikatnie całość wymieszaj.
Dno formy o wymiarach 27x33 wyłóż papierem do pieczenia i wylej na wierzch ciasto. Piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni na termoobiegu (ciasto powinno być złote z wierzchu, piecz do tzw. suchego patyczka). Upieczone ciasto odstaw na bok do całkowitego wystudzenia.

2
Zrobione

Lemon curd

Sok z cytryny podgrzej z cukrem, mąką kukurydzianą oraz roztrzepanymi jajkami na małym ogniu. Dodaj masło i ponownie wymieszaj trzepaczką Ciągle mieszaj, by masa się nie przypaliła! Gdy masa zgęstnieje zdejmij ją z palnika i przetrzyj przez sito.

3
Zrobione

Krem budyniowy

Zagotuj 500 ml mleka i dodaj do mleka cukier. W pozostałej ilości mleka rozprowadź 2 opakowania budyniu i wymieszaj. Dodaj budyń do gotującego się mleka i mieszaj do uzyskania gęstej konsystencji. Zdejmij budyń z palnika i dodaj połowę lemon curd (wszystko może być gorące). Wymieszaj dokładnie całość. Odstaw budyń do schłodzenia w temperaturze pokojowej.

4
Zrobione

Krem budyniowy cz. 2

Masło w misie miksera utrzyj na jasną i puszystą masę. Ciągle miksując dodawaj po 1 dużej łyżce przestudzonego budyniu.

5
Zrobione

Składanie

Biszkopt przekrój wzdłuż i posmaruj połową pozostałej części lemon curd. Rozprowadź krem na biszkopcie. Przykryj 2 częścią biszkoptu i posmaruj resztą lemon curd. Wstaw do lodówki.

6
Zrobione

Galaretka

2 opakowania galaretki zalej 700 g wrzątku. Odstaw do ostygnięcia i lekkiego ścięcia.

7
Zrobione

Na schłodzonym cieście poukładaj owoce. Zabezpiecz brzegi ciasta folią rantową lub folią aluminiową tak by dokładnie dochodziły do krawędzi i zablokowały wypłynięcie galaretki. Wylej lekko ściętą galaretkę na wierzch ciasta. Wstaw do lodówki do schłodzenia.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Babka miodowa w polewie
poprzendi
Babka miodowa w polewie
Monoporcje malinowe
następny
Monoporcja malinowa
Babka miodowa w polewie
poprzendi
Babka miodowa w polewie
Monoporcje malinowe
następny
Monoporcja malinowa

Dodaj komentarz