0 0
Tarta z bananami

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Spód
1,5 szkl. płatki owsiane
75 g masło
2 łyżki rodzynki
Nadzienie
1,5 łyżki cukier
4 szt. banan
Krem
150 g śmietana 36%
Posypka
6 szt. kruche ciastka zbożowe może być też domowa kruszonka

Tarta z bananami

Tarta z karmelizowanymi bananami na owsianym spodzie z kruszonką

  • Średnie

Składniki

  • Spód

  • Nadzienie

  • Krem

  • Posypka

Wskazówki

Udostępnij

Tarta z bananami

Czy tarta z bananami to dobry pomysł na przekąskę? Chciałbym powiedzieć, że EPICKI bo to chyba w tym “nijakim” czasie jedyne owoce, które są dostępne w miarę przystępnej cenie. No a ile człowiek czasu może jeść jabłecznik! Ja wiem, że dobry jabłecznik nie jest zły lecz czasem warto zadbać o zbalansowany poziom cukru w organizmie ;D

Tarta z bananami to taka nie do końca tarta, coś pomiędzy fit-crumble-tarta. Niech zostanie zatem tarta 🙂

Dlaczego fit? A no dlatego, że jestem na diecie, a po 2 spód jest przygotowany z płatków owsianych, nie ma za dużo cukru w tym przepisie a mogę Was zapewnić, że smakuje wybornie!

(Visited 113 times, 2 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Spód

75 gramów masła rozpuść na patelni i dodaj 1,5 szklanki płatków owsianych. Podpraż chwilę. Płatki powinny się nieco zezłocić. Dodaj 2 łyżki rodzynek i wymieszaj.
Dno formy do tarty wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp do formy uprażone płatki i ugnieć całość, dociskając np. szklanką. Wstaw formę do zamrażarki, bo się całość związała.

2
Zrobione

Nadzienie

Na suchą patelnie wysyp 1,5 łyżki cukru. Podgrzewaj przez chwilę aż się cukier skarmelizuje (będzie płynny i złoty). Wrzuć na karmel pokrojone w plastry 4 banany. Smaż przez chwilę. Banany powinny zachować strukturę, a nie stać się jednolitą papą.
Przełóż nadzienie do formy do tarty gdzie wcześniej przygotowany był spód. Wyrównaj. Wstaw ponownie do zamrażarki.

3
Zrobione

Krem

150 gramów śmietany ubij na sztywno. Wyłóż śmietanę na pokrojone w plastry banany (muszą być schłodzone).

4
Zrobione

Składanie

Pokruszone ciastka bądź kruszonkę rozsyp na wierzchu kremu. Ciasto smakuje wyśmienicie gdy jest dobrze schłodzone.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Sernik z mandarynkami
następny
Babka wielkanocna
poprzendi
Sernik z mandarynkami
następny
Babka wielkanocna

Dodaj komentarz