Składniki
-
Spód
-
1,5 szkl. płatki owsiane
-
75 g masło
-
2 łyżki rodzynki
-
Nadzienie
-
1,5 łyżki cukier
-
4 szt. banan
-
Krem
-
150 g śmietana 36%
-
Posypka
-
6 szt. kruche ciastka zbożowemoże być też domowa kruszonka
Wskazówki
Tarta z bananami
Czy tarta z bananami to dobry pomysł na przekąskę? Chciałbym powiedzieć, że EPICKI bo to chyba w tym „nijakim” czasie jedyne owoce, które są dostępne w miarę przystępnej cenie. No a ile człowiek czasu może jeść jabłecznik! Ja wiem, że dobry jabłecznik nie jest zły lecz czasem warto zadbać o zbalansowany poziom cukru w organizmie ;D
Tarta z bananami to taka nie do końca tarta, coś pomiędzy fit-crumble-tarta. Niech zostanie zatem tarta 🙂
Dlaczego fit? A no dlatego, że jestem na diecie, a po 2 spód jest przygotowany z płatków owsianych, nie ma za dużo cukru w tym przepisie a mogę Was zapewnić, że smakuje wybornie!
Kroki
1
Zrobione
|
Spód75 gramów masła rozpuść na patelni i dodaj 1,5 szklanki płatków owsianych. Podpraż chwilę. Płatki powinny się nieco zezłocić. Dodaj 2 łyżki rodzynek i wymieszaj. |
2
Zrobione
|
NadzienieNa suchą patelnie wysyp 1,5 łyżki cukru. Podgrzewaj przez chwilę aż się cukier skarmelizuje (będzie płynny i złoty). Wrzuć na karmel pokrojone w plastry 4 banany. Smaż przez chwilę. Banany powinny zachować strukturę, a nie stać się jednolitą papą. |
3
Zrobione
|
Krem150 gramów śmietany ubij na sztywno. Wyłóż śmietanę na pokrojone w plastry banany (muszą być schłodzone). |
4
Zrobione
|
SkładaniePokruszone ciastka bądź kruszonkę rozsyp na wierzchu kremu. Ciasto smakuje wyśmienicie gdy jest dobrze schłodzone. |