Składniki
-
Ciasto drożdżowe
-
1,5 szkl. mleko375 ml
-
0,5 szkl. cukier
-
1 kg mąka pszenna
-
7 szt. żółtka
-
50 g masło
-
50 g rodzynki
-
70 g drożdże świeże
-
5 łyżek olej
-
Lukier królewski
-
M 1 białko
-
170 g cukier puder
Wskazówki
Babka wielkanocna
Wszystko wskazuje na to, że do nadchodzących świąt Wielkiej Nocy musimy się solidnie przygotować. Nie chodzi mi tutaj o to, że mamy ruszyć szturmem na markety w weekend przed świętami. W tym roku warto sobie wszystko dobrze zaplanować. Dlaczego? A no dlatego, żeby ograniczyć nasze wyjścia do minimum i czas spędzony w sklepie również. Ja sam od 2 tygodni chodzę z listą zakupów podzieloną na konkretne grupy produktów, by czas w sklepie ograniczyć do minimum. Zatem co warto zrobić przed świętami? Jako, że już siedzimy w domu to warto wziąć kartkę i ołówek i wypisać sobie dokładnie co chcemy podać naszej rodzinie w ten świąteczny czas.
Ode mnie dostajecie 1 propozycję na drożdżową babkę wielkanocną z motywem zajączka. W smaku przypomina panettone, i powiem Wam szczerze, że jak ją robiłem 3 tygodnie temu to nie miałem pojęcia, że źródło tego wypieku będzie epicentrum europejskiej epidemii.
Jednak wróćmy do przyjemnych rzeczy. Co potrzeba do przygtowania ciasta drożdżowego? Listę niezbędnych składników znajdziecie poniżej.
Kroki
1
Zrobione
|
ZaczynMleko powinno być letnie ponieważ trafią do niego drożdże. |
2
Zrobione
|
W dużej misce wymieszaj zaczyn z pozostałą częścią mleka (1 szkl.) oraz dodaj 0,5 kg mąki. Powinna wyjść nieco gęsta maź, przypominająca nieco śmietanę. Miskę przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 30-45 min aby ciasto podwoiło swoją objętość. |
3
Zrobione
|
RodzynkiRodzynki zalej gorącą wodą lub herbatą i odstaw na 10 min. |
4
Zrobione
|
Zaczyn, masę z jajek oraz 0,5 kg maki połącz razem z rodzynkami i zagnieć ciasto. Gdy będzie już lekko pulchne i jednolite przełóż je do miski wysmarowanej oliwą, odstaw ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Powinno to zająć około 2 godzin. |
5
Zrobione
|
Gdy ciasto już wyrośnie uderz nim o stolnicę i ponownie wyrób. Uformuj kulę i wstaw do formy o średnicy 20 cm wysmarowanej olejem. |
6
Zrobione
|
Lukier królewskiWymieszaj białka razem z cukrem pudrem. Możesz dodać do lukru ewentualnie kilka kropli soku z cytryny dla smaku. |
7
Zrobione
|
DekoracjaUszy zostały przygotowane z masy cukrowej na patyczkach do szaszłyków. Dodatkową dekoracją są beziki, które możecie kupić gotowe lub zrobić je samodzielnie. |