0 0
Babka wielkanocna

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto drożdżowe
1,5 szkl. mleko 375 ml
0,5 szkl. cukier
1 kg mąka pszenna
7 szt. żółtka
50 g masło
50 g rodzynki
70 g drożdże świeże
5 łyżek olej
Lukier królewski
M 1 białko
170 g cukier puder

Babka wielkanocna

Babka drożdżowa z rodzynkami oraz polewą lukrową

  • Średnie

Składniki

  • Ciasto drożdżowe

  • Lukier królewski

Wskazówki

Udostępnij

Babka wielkanocna

 

Wszystko wskazuje na to, że do nadchodzących świąt Wielkiej Nocy musimy się solidnie przygotować. Nie chodzi mi tutaj o to, że mamy ruszyć szturmem na markety w weekend przed  świętami. W tym roku warto sobie wszystko dobrze zaplanować. Dlaczego? A no dlatego, żeby ograniczyć nasze wyjścia do minimum i czas spędzony w sklepie również. Ja sam od 2 tygodni chodzę z listą zakupów podzieloną na konkretne grupy produktów, by czas w sklepie ograniczyć do minimum. Zatem co warto zrobić przed świętami? Jako, że już siedzimy w domu to warto wziąć kartkę i ołówek i wypisać sobie dokładnie co chcemy podać naszej rodzinie w ten świąteczny czas.

Ode mnie dostajecie 1 propozycję na drożdżową babkę wielkanocną z motywem zajączka. W smaku przypomina panettone, i powiem Wam szczerze, że jak ją robiłem 3 tygodnie temu to nie miałem pojęcia, że źródło tego wypieku będzie epicentrum europejskiej epidemii.

Jednak wróćmy do przyjemnych rzeczy. Co potrzeba do przygtowania ciasta drożdżowego? Listę niezbędnych składników znajdziecie poniżej.

(Visited 216 times, 6 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Zaczyn

Mleko powinno być letnie ponieważ trafią do niego drożdże.
Do 1/2 szklanki letniegp mleka dodaj rozkruszone drożdże, 1/2 łyżeczki cukru oraz 1 łyżeczkę mąki pszennej - wymieszaj.. Zaczyn odstaw w ciepłe miejsce na 10 min by nieco się spienił i urósł.

2
Zrobione

W dużej misce wymieszaj zaczyn z pozostałą częścią mleka (1 szkl.) oraz dodaj 0,5 kg mąki. Powinna wyjść nieco gęsta maź, przypominająca nieco śmietanę. Miskę przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 30-45 min aby ciasto podwoiło swoją objętość.
W międzyczasie utrzyj 7 żółtek z połową szklanki cukru i 50 g stopionego masłem oraz 5 łyżkami oleju. K
Masa powinna być jasna i mocno napuszona, niczym na kogel mogel.

3
Zrobione

Rodzynki

Rodzynki zalej gorącą wodą lub herbatą i odstaw na 10 min.

4
Zrobione

Zaczyn, masę z jajek oraz 0,5 kg maki połącz razem z rodzynkami i zagnieć ciasto. Gdy będzie już lekko pulchne i jednolite przełóż je do miski wysmarowanej oliwą, odstaw ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Powinno to zająć około 2 godzin.

5
Zrobione

Gdy ciasto już wyrośnie uderz nim o stolnicę i ponownie wyrób. Uformuj kulę i wstaw do formy o średnicy 20 cm wysmarowanej olejem.
Wstaw do nagrzanego piekanika do 200 stopni z opcją termoobieg i piecz przez 15 minut. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 170 i piecz przez kolejne 45 minut.

6
Zrobione

Lukier królewski

Wymieszaj białka razem z cukrem pudrem. Możesz dodać do lukru ewentualnie kilka kropli soku z cytryny dla smaku.
Lukier powinien być bardzo gęsty i wręcz zastygający. Nie powinieś spływać z łyżki. Jeżeli będzie za rzadki splynie z babki.

7
Zrobione

Dekoracja

Uszy zostały przygotowane z masy cukrowej na patyczkach do szaszłyków. Dodatkową dekoracją są beziki, które możecie kupić gotowe lub zrobić je samodzielnie.
Wystudzoną babkę polej lukrem i udekoruj.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Tarta z bananami
następny
Babka z makiem
poprzendi
Tarta z bananami
następny
Babka z makiem

Dodaj komentarz