• Start
  • Tarta z szparagami i ricottą
0 0
Tarta z szparagami i ricottą

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Kruche ciasto
250 g mąka pszenna typ 650
150 g masło zimne
80 ml zimna woda
1 łyżeczka sól
Farsz
1 pęczek zielone szparagi
400 g ricotta
1 łyżeczka sól
0,5 łyżeczki gałka muszkatałowa
szczypta pieprz
1 łyżka masło
1 łyżeczka sól
Dodatkowo
2 gałązki tymianek
2 gałązki rozmaryn
5 listków bazylia

Tarta z szparagami i ricottą

Do sera ricotta możecie dodać potarty parmezan. Masa nabierze lekko serowego posmaku i pięknie się zarumieni w piekarniku.

  • 120 minut
  • Porcji 9
  • Łatwe

Składniki

  • Kruche ciasto

  • Farsz

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Tarta z szparagami i ricottą

Tarta z szparagami i ricottą to nie mój pierwszy wytrawny wypiek na stronie. Wcześniej robiłem cebularze oraz ślimaki pizzowe. Ten wypiek może posłużyć nie tylko jako przekąska, może to być również świetne danie główne. Jest lekkie, smaczne, pełne zieleni i świeżych ziół. Czy sądzicie, że to dobry pomysł na letni obiad? Nie wszyscy lubią ricottę, jednak pomimo niewielu składników, w cieście w smaku nie czuć za mocno twarogu!

Jeżeli nie macie pomysłu na obiad, zdecydowanie Wam polecam to ciasto, z dowolnym farszem. Można je spokojnie zamrozić!

(Visited 513 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Kruche ciasto

Wszystkie składniki do przygotowania kruchego ciasta powinny być zimne.
Masło poszatkuj z mąką i solą na drobną kaszkę. Uformuj kopczyk, wlej wodę i całość szybko zagnieć. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 23 cm. Przy pomocy widelca porób dziurki w cieście. Wstaw je do zamrażarki na 30 minut.

2
Zrobione

Szparagi

W wysokim garnku zagotuj wodę z masłem i 1 łyżeczką soli. Szparagi powinny być dobrze umyte, a zdrewniałe końcówki (około 1/3 długości) powinny być odcięte. Wstaw szparagi do gotującej się wody, i gotuj je przez 8 minut. Po ugotowaniu przełóż je do miski z zimną wodą.

3
Zrobione

Farsz

Ricottę wymieszaj z przyprawami. Skosztuj czy ma odpowiedni smak, czy też jest za mało słona, lub zbyt mdła.

4
Zrobione

Składanie

Kruche ciasto zapiecz samo przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopniu na termoobiegu. Następnie na upieczone ciasto wyłóż ricottę, poukładaj na wierzchu szparagi i wstaw ponownie całość do piekarnika na 25 minut.
Przestudź lekko na kratce.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Tort kokosowo-truskawkowy
poprzendi
Tort kokosowo-truskawkowy
Truskawkowe cupcakes z kruszonką
następny
Truskawkowe cupcakes z kruszonką
Tort kokosowo-truskawkowy
poprzendi
Tort kokosowo-truskawkowy
Truskawkowe cupcakes z kruszonką
następny
Truskawkowe cupcakes z kruszonką

Dodaj komentarz