Składniki
-
1 łyżeczka cukier
-
2,25 łyżeczki drożdże suszone
-
1,25 szkl. ciepła woda
-
1 łyżeczka sól
-
1,5 szkl. mąka pszenna
-
1 szkl. mąka pełnoziarnista
-
5 łyżek pesto bazyliowe
Wskazówki
Czy wiecie, że ciastecznik to nie tylko przepisy na łakocie ale również wytrawne pieczywo? Tutaj taki przykład na chleb z pesto bazyliowym, oczywiście w dowolny sposób można je zastąpić, serem kozim, pesto pomidorowym. Nie jest trudny do wykonania, a jak posiadacie mikser z hakiem do ugniatania ciasta to już w ogóle luksus.
Kroki
1
Zrobione
|
Do ciepłej wody wsyp drożdże oraz cukier. Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw na 10-15 min do wyrośnięcia. Teraz do dużej miski wsyp mąkę oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszaj (możesz użyć do tego celu ręki, a jeżeli masz robota z hakiem do ciasta ciężkiego zrób to na niskich obrotach). Następnie dodaj wywar z drożdży i wszystko dokładnie wymieszaj aż powstanie jednolita masa. W robocie zwiększ obroty do średnich, bądź wysokich. |
2
Zrobione
|
W przypadku ręcznego wyrabiania ciasta, samo wyrobienie powinno trwać około 15-20 minut. Należy je na stolnicy ugniatać, aż będzie miało zwartą i jednolitą konsystencję, będzie lekkie w dotyku i lekko będzie się kleiło do rąk. |
3
Zrobione
|
Gdy ciasto będzie już wyrobione odstaw je w ciepłe miejsce na 30-60 minut aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie wyciągnij je z miski i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj ciasto na kwadrat o boku 25 cm. |
4
Zrobione
|
Ciasto warkoczZwinięte ciasto w rulon przekrój nożem przez środek. Obróć każdy z boków w taki sposób aby na górze było cięcie z widocznymi warstwami. Przeplataj ciasto na zmianę z 2 kawałkiem. Na końcach skręć by się nie rozeszło podczas pieczenia. |
5
Zrobione
|
Ciasto z foremkiChleb po prostu przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. |
6
Zrobione
|
Całość piecz w temperaturze 170 stopni przez 40-45 min. |