Pamiętajcie by nie natłuszczać na bokach formy do biszkoptów. Ciasto musi się mieć po czym "wspinać"
Tort kokosowo-truskawkowy to taka moja wariacja na temat Naszej pięknej wiosny. Truskawki wprawdzie do najtańszych nie należą, ale za to wyśmienicie smakują. Sądzę, że to już szczyt sezonu i raczej taniej niż po 7-8 zł za kilogram nie uda się nam kupić. Dlaczego taka mieszanka? Kokos nie ukrywam jest nieco mdły, i potrzebowałem czegoś orzeźwiającego i świeżego, no i w trakcie sezonu truskawki się do tego idealnie nadały.
Podczas planowania zakupów na ten tort polecam wybierać ten najdrobniejszy. U mnie to akurat nie miało znaczenia ponieważ wrzuciłem wiórki do thermomixa, i on mi je dosyć solidnie rozdrobnił. Nie każdy z Was dysponuje takim sprzętem, a sądzę, że zwykły blender raczej nie rozdrobni kokosu.
Oczywiście kokos nie jest obligatoryjny, bo nie każdy lubi wiórki. Wystarczy, że go pominiecie w przepisie a otrzymacie wspaniały śmietanowy krem do tortów.
1
Zrobione
|
Przygotowanie ciastaZ składników podanych w przepisie musisz wykonać 2 porcje ciasta. Dlatego najlepiej jest upiec z połowy 1 biszkopt a potem z reszty 2. Potrzebna będzie forma o średnicy 18 cm. |
2
Zrobione
|
KremW misie miksera ubij na sztywno śmietanę. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Do masy dodaj mascarpone (najlepiej w kilku porcjach) i mieszaj tylko chwilę, do momentu połączenia się składników. Dodaj kokos i ponownie wszystko delikatnie wymieszaj. W miseczce wymieszaj żelatynę z 1 łyżką wody, odstaw na bok na 5 minut. Po tym czasie rozpuść żelatynę w mikrofalówce (przez 5 sekund) lub na parze. Wlej żelatynę cienkim strumykiem do kremu i wszystko wymieszaj. |
3
Zrobione
|
Połowę truskawek zblenduj z sokiem z cytryny. Biszkopt po upieczeniu odstaw na bok do wystygnięcia, a następnie wstaw do lodówki by było łatwiej go przekroić na 2 części. |
4
Zrobione
|
Składanie w całośćNa 1 blacie biszkoptu połóż cienką warstwę kremu, Na niej wyłóż pokrojone w plasterki truskawki. Nałóż warstwę kremu. Przykryj blatem biszkoptowym. Przy użyciu worka cukierniczego nałóż krem przy samej krawędzi ciasta, i na środku ciasta. Pozostałą część wypełnij musem truskawkowym. Nałóż kolejna warstwę ciasta, i tym razem nałóż sam krem. Na samą górę połóż ostatni kawałek biszkoptu, i najlepiej by to była odwrócona część biszkoptu (spód). On jest najbardziej płaski z wierzchu. |
5
Zrobione
|
Obłóż tort kremem i udekoruj z wierzchu truskawkami. |