0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Biszkopt
6 sztuk jajka
2/3 szklanki cukier
8 łyżek mąka pszenna typ 450
Krem
500 ml śmietana 30%
50 ml likier kokosowy
1/4 szkl. cukier puder
100 g wiórki kokosowe
500 g mascarpone
2 łyżeczki żelatyna
Dodatkowo
500 g truskawki
3 łyżki sok z cytryny

Tort kokosowo-truskawkowy

Pamiętajcie by nie natłuszczać na bokach formy do biszkoptów. Ciasto musi się mieć po czym "wspinać"

  • 140 minut
  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

  • Biszkopt

  • Krem

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Tort kokosowo-truskawkowy

Tort kokosowo-truskawkowy to taka moja wariacja na temat Naszej pięknej wiosny. Truskawki wprawdzie do najtańszych nie należą, ale za to wyśmienicie smakują. Sądzę, że to już szczyt sezonu i raczej taniej niż po 7-8 zł za kilogram nie uda się nam kupić. Dlaczego taka mieszanka? Kokos nie ukrywam jest nieco mdły, i potrzebowałem czegoś orzeźwiającego i świeżego, no i w trakcie sezonu truskawki się do tego idealnie nadały.

Podczas planowania zakupów na ten tort polecam wybierać ten najdrobniejszy. U mnie to akurat nie miało znaczenia ponieważ wrzuciłem wiórki do thermomixa, i on mi je dosyć solidnie rozdrobnił. Nie każdy z Was dysponuje takim sprzętem, a sądzę, że zwykły blender raczej nie rozdrobni kokosu.

Oczywiście kokos nie jest obligatoryjny, bo nie każdy lubi wiórki. Wystarczy, że go pominiecie w przepisie a otrzymacie wspaniały śmietanowy krem do tortów.

(Visited 434 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Przygotowanie ciasta

Z składników podanych w przepisie musisz wykonać 2 porcje ciasta. Dlatego najlepiej jest upiec z połowy 1 biszkopt a potem z reszty 2. Potrzebna będzie forma o średnicy 18 cm.
Białka ubij na sztywną pianę, gdy będą już ubite cały czas miksując dodawaj po 1 łyżce cukru. Ubijaj z cukrem tak długo, aż między palcami nie będzie wyczuwalny cukier. Dodaj do białek żółtka i na niskich obrotach wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj przesianą mąkę i wszystko delikatnie wymieszaj szpatułką.
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto i piecz przez 20-25 minut w piekarniku z termoobiegiem, z temperaturą 170 stopni.

2
Zrobione

Krem

W misie miksera ubij na sztywno śmietanę. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Do masy dodaj mascarpone (najlepiej w kilku porcjach) i mieszaj tylko chwilę, do momentu połączenia się składników. Dodaj kokos i ponownie wszystko delikatnie wymieszaj. W miseczce wymieszaj żelatynę z 1 łyżką wody, odstaw na bok na 5 minut. Po tym czasie rozpuść żelatynę w mikrofalówce (przez 5 sekund) lub na parze. Wlej żelatynę cienkim strumykiem do kremu i wszystko wymieszaj.

3
Zrobione

Połowę truskawek zblenduj z sokiem z cytryny. Biszkopt po upieczeniu odstaw na bok do wystygnięcia, a następnie wstaw do lodówki by było łatwiej go przekroić na 2 części.
Biszkopt nasącz likierem.

4
Zrobione

Składanie w całość

Na 1 blacie biszkoptu połóż cienką warstwę kremu, Na niej wyłóż pokrojone w plasterki truskawki. Nałóż warstwę kremu. Przykryj blatem biszkoptowym. Przy użyciu worka cukierniczego nałóż krem przy samej krawędzi ciasta, i na środku ciasta. Pozostałą część wypełnij musem truskawkowym. Nałóż kolejna warstwę ciasta, i tym razem nałóż sam krem. Na samą górę połóż ostatni kawałek biszkoptu, i najlepiej by to była odwrócona część biszkoptu (spód). On jest najbardziej płaski z wierzchu.

5
Zrobione

Obłóż tort kremem i udekoruj z wierzchu truskawkami.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Tarta z kremem i musem z mango
poprzendi
Tarta z kremem i musem z mango
Tarta z szparagami i ricottą
następny
Tarta z szparagami i ricottą
Tarta z kremem i musem z mango
poprzendi
Tarta z kremem i musem z mango
Tarta z szparagami i ricottą
następny
Tarta z szparagami i ricottą

Dodaj komentarz