Moje zmagania z pieczeniem chleba w naczyniu żaroodpornym uważam za udane.
Postanowiłem sobie, że powinienem częściej piec chleb. Ileż to radości kiedy przygotowany chleb, pięknie wyrośnie, cudownie smakuje i co najważniejsze jest w całości zrobiony samodzielnie! Ten chleb razowy nie jest skomplikowany jednak musicie na niego poświęcić z 4 godziny bo drożdże lubią swoje odleżeć.
1
Zrobione
|
Drożdże utrzyj z 1 łyżką miodu, łyżką mąki oraz 300 ml ciepłej wody. Całość odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia. |
2
Zrobione
|
Do dużej miski wsyp mąkę, sól oraz wlej wyrośnięty zaczyn, dodaj również melasę. Całość wyrabiaj przez około 10 min aż ciasto będzie lekko klejące ale też będzie odchodzić swobodnie od ręki. |
3
Zrobione
|
Przygotuj teraz natłuszczoną i wysypaną mąką formę. Przełóż do niej ciasto i odstaw tak mniej więcej na 1 godzinę, by znów lekko podrosło. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 1 godzinę. |
4
Zrobione
|
Chleb możesz udekorować dowolnymi ziarnami. |