Składniki
-
Biszkopt
-
6 szt. jajka
-
120 g mąka pszenna
-
30 g masło
-
80 g cukier
-
30 g posypka cukrowakakaowa
-
Krem
-
500 ml śmietana 36%inaczej 450 g
-
2 łyżki cukier puder
-
250 g mascarpone
-
2 krople barwnik
-
Mus owocowy
-
400 g truskawki
-
2 łyżki sok z cytryny
Wskazówki
Tort Candy
Tort Candy jest prezentem urodzinowym dla Zuzy, ale również i Wy możecie takie prezenty zrobić swoim bliskim. Tort jest bardzo prosty w wykonaniu, nie posiada zbyt wiele składników, ale jest delikatny i świeży.
Z takich ciekawostek, które warto rozważyć podczas idealnego otynkowania tortu:
- Ja używam 2 podkładów tekturowych do tortu. Jeden obkładam papierem do pieczenia i smaruję go kremem i na nim kładę ostatnie piętro do góry nogami.
- Tort składam do góry nogami. Dzięki temu po dobrym schłodzeniu tortu odklejam folię z wierzchu i wychodzi idealnie gładka.
- Warto zaopatrzyć się w paterę obrotową. Ułatwi to wygładzenie tortu na bokach.
- Warto jest mieć 2 formy o różnych rozmiarach jeżeli chcecie dać do środka mus owocowy.
Polecam filmik na youtube odnośnie tynkowania tortu, który znajdziecie o tutaj https://www.youtube.com/watch?v=8wbON0I68Qc
Kroki
1
Zrobione
|
BiszkoptCukier włóż do misy miksera razem z jajkami i miksuj przez około 10 minut aż masa będzie jasna i puszysta. Następnie rozpuść masło i połącz je z łyżką ubitych białek. Masło wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj przesianą mąkę a na koniec połącz również masło. Dodaj posypkę cukrową i wymieszaj delikatnie całość. Dno dwóch tortownic wyłóż papierem do pieczenia i wylej równo ciasto do 2 tortownic. Piecz przez 30 minut w temperaturze 170 stopni. |
2
Zrobione
|
Mus owocowyTruskawki dobrze umyj i obierz z ogonków. Z truskawek odłóż 1/4 a pozostałą część wrzuć do garnka i solidnie rozgotuj z dodatkiem soku cytrynowego. Powinno to zająć około 15 minut. Jeżeli truskawki się nie rozgotowały (bo np. były twarde) po prostu je zblenduj. Pozostałe truskawki poszatkuj i wymieszaj razem z zblendowanymi truskawkami. |
3
Zrobione
|
KremŚmietanę ubij na sztywno, a pod koniec ubijania dodaj cukier puder oraz barwnik. Ciągle miksując ale już na mniejszych obrotach dodaj mascarpone w 3 porcjach. |
4
Zrobione
|
SkładanieBiszkopt każdy osobno przetnij wzdłuż. Jedno piętro posmaruj kremem, nałóż następną warstwę biszkoptu. Następnie posmaruj cienką warstwą kremu, połóż mus owowcowy na środku i brzegi wypełnij kremem. Połóż kolejną warstwę biszkoptu. Tym razem z kremu utwórz okręgi z odstępami około 1.5 cm. W te luki wlej pozostałą część musu truskawkowego. Na samą górę połóż ostatnią warstwę biszkoptu. Resztą kremu udekoruj tort w koło. |
2 Komentarze Ukryj komentarze
Bardzo dziwnie napisany przepis, mało zrozumiale … a chciałam skorzystać. Szkoda 🙁 pozdrawiam
Kasia co jest niezrozumiałego w przepisie? Każdy etap jest szczegółowo opisany, dodatkowo zamieszczony jest film z YouTube tłumaczący wykonanie.