0 0
Sernik z mandarynkami

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Kruchy spód
2 szt. żółtko
1 szt. jajko
150 g masło
300 g mąka pszenna typ 450
100 g cukier
Masa serowa
1 kg twaróg półtłusty
100 g masło
6 szt. jajka
2 łyżeczki mąka ziemniaczana
150 g cukier
1 łyżka ekstrakt waniliowy
Polewa mandarynkowa
200 g sok mandarynkowy
3 szt. mandarynki
3 łyżki cukier
1,5 łyżeczki pektyna

Sernik z mandarynkami

  • Średnie

Składniki

  • Kruchy spód

  • Masa serowa

  • Polewa mandarynkowa

Wskazówki

Udostępnij

Sernik z mandarynkami

Sernik z mandarynkami lecz w formie polewy. Często pewnie widzicie taką opcję z powpychanymi kawałkami owoców do masy serowej. Najczęściej są to mandarynki z puszki, które są niesamowicie słodkie i oprócz smaku cukru nic więcej nie oferują.

W moim przepisie znajdziecie przepis na polewę mandarynkową. Wykorzystałem sok, który jest dostępny w Lidlu i jest 100% sokiem mandarynkowym. Zagęszczam go pektyną bo zażelowane owoce pektyną nie puszczają wody podczas silnej zmiany temperatur.

By dłużej nie przedłużać zapraszam Was po przepis

(Visited 1 413 times, 3 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Kruchy spód

Zimne masło poszatkuj razem z mąką, cukrem oraz jajkami. Gdy masa będzie miała strukturę kaszki zagnieć ciasto i wstaw do zamrażarki.
Możesz również wrzucić wszystkie składniki do malaksera, i miksować tak długo aż masa przybierze formę kuli.

2
Zrobione

Masa serowa

Masło utrzyj razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Ciągle miksując dodawaj po 1 jajku na przemian z twarogiem (twaróg powinien być trzykrotnie zmielony. Natomiast jeżeli korzystasz z gotowego twarogu z wiaderka to nie powinien być zbyt wodnisty). Gdy dodasz już wszystkie składniki dodaj mąkę ziemniaczaną oraz ekstrakt waniliowy i wszystko zmiksuj tylko do połączenia składników.

3
Zrobione

Blachę o wymiarach 27x33 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na tarce z dużymi oczkami zetrzyj kruche ciasto i podociskaj.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz do zarumienienia.
Na podpieczony spód wylej masę serową i ponownie wstaw do piekarnika. Piecz przez 45 minut w 170 stopniach.

4
Zrobione

Polewa mandarynkowa.

Mandarynki obierz i podziel na części. Wstaw owoce do zamrażarki.
W garnku zagotuj sok. Cukier wymieszaj z pektyną i dodaj do soku. Zmniejsz moc palnika i gotuj przez około 5 minut często mieszając.
Odstaw masę na bok do wystygnięcia.
Dodaj zamrożone mandarynki do soku mandarynkowego. Masa powinna się nieco ściąć.
Wylej polewę na schłodzony sernik.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Makaroniki serduszka
następny
Tarta z bananami
poprzendi
Makaroniki serduszka
następny
Tarta z bananami

Dodaj komentarz